В Україні є чітко визначений перелік підстав, за якими може бути припинено виплату пенсії. Це регулюється законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", і важливо розуміти, що виплата пенсії може бути не лише припинена, але й тимчасово призупинена.

Зокрема в разі, якщо пенсіонер, який перебуває на тимчасово окупованій території, не пройшов ідентифікацію. Закон містить кілька ключових підстав для припинення пенсійних виплат. Зокрема:

Оформлення документів, фото: Facebook
Оформлення документів, фото: Facebook

Недостовірні документи

Якщо пенсія була призначена на підставі документів, що містять неправдиву інформацію, виплата може бути припинена. Це стосується будь-яких неточностей або навмисних помилок у поданих документах.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Проживання за кордоном

Якщо пенсіонер постійно проживає за кордоном, і це не передбачено міжнародними договорами України, виплата пенсії також може бути припинена. Втім, це положення було визнано неконституційним у 2009 році.

Смерть пенсіонера

Сумний пенсіонер
Сумний пенсіонер

У разі смерті пенсіонера виплата пенсії припиняється автоматично.

Неотримання пенсії протягом 6 місяців

Якщо пенсіонер не отримує призначену пенсію протягом шести місяців поспіль, виплата також може бути припинена.

Інші випадки

Виплата пенсії може бути припинена й в інших випадках, передбачених законом. Якщо виплата пенсії була припинена через будь-яку з цих причин, її відновлення можливе після того, як будуть з'ясовані всі обставини і виконані відповідні умови.

Територіальні органи ПФ мають розглянути питання поновлення пенсійних виплат протягом 10 днів після отримання необхідної інформації.

Пенсійний фонд, кадр з відео
Пенсійний фонд, кадр з відео

При виявленні недостовірних даних у документах, що стали підставою для призначення або виплати пенсії, Пенсійний фонд має право переглянути умови та розмір пенсійних виплат, не враховуючи неправдиву інформацію.

Це означає, що після внесення необхідних коригувань пенсіонеру може бути надана або відновлена виплата пенсії відповідно до законодавства.

Нагадаємо, виплатять 5, 40 та 100 тисяч гривень: кому нададуть допомогу

Раніше ми писали про те, що гроші є – субсидії не отримаєш: хто і з якими виплатами в Україні залишиться без допомоги

Крім того, Знай.ua повідомляв, українцям повернуть гроші за комуналку – як отримати назад переплату