В Україні може подешевшати електроенергія, але за умови, що буде добудовано додаткові енергоблоки на Хмельницькій АЕС. Такою думкою поділився народний депутат Сергій Нагорняк.

Український парламент найближчим часом має повернутися до розгляду законопроєкту щодо добудови третього та четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.

Енергетика. Фото: скрін youtube
Енергетика. Фото: скрін youtube

Сергій Нагорняк зазначає, що це дозволить відчутно зменшити вартість електричної енергії у країні.

"Коли у країні є певний дефіцит генерації, відповідно ціна на електроенергію зростає. Добудова нових блоків дозволить уникнути цього дефіциту та знизити ціну", - зазначив нардеп.

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен З 1 жовтня платіжки за світло зміняться "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Втім, якщо рішення і буде ухвалено, процес будівництва енергоблока №3 може тривати приблизно до 3 років, а четвертий вийде добудувати через один чи півтора року після третього. Зазначається, що додаткові енергоблоки дадуть енергосистемі 2,2 ГВт потужності.

Електроенергія. Фото: скрін youtube
Електроенергія. Фото: скрін youtube

Варто зазначити, що до 30 квітня 2025 року в Україні діятиме тариф на світ для населення – 4,32 гривні за кВт/год. Деякі експерти прогнозують, що наступного року можливе нове підвищення тарифу. В уряді таких анонсів не робили, але заявляли, що ринкова вартість електроенергії становить близько 7,5 гривні за кВт.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, тарифи на електроенергію: українцям нагадали, що вони мало платять.

Також наш портал інформував, вартість електроенергії з 1 вересня: кому дадуть шанс платити зі знижкою.

Крім того, ми писали, українцям виставляють завищені рахунки за газ, світло та воду: що робити, щоб не платити зайве.