В Україні ціни на пальне продовжують зростати. У липні бензин у середньому подорожчав на 17 копійок за літр, а дизель – на 27 копійок. На деяких заправках ціни стрибнули ще сильніше – до 2 гривень за літр. Це відбувається на тлі того, що парламент нещодавно ухвалив закон про підвищення акцизів на пальне, але нові ціни ще не почали діяти.

"Мінфін" розібрався, що відбувається на паливному ринку, і чого чекати далі за цінами на бензин, дизель та газ.

Експерт Геннадій Рябцев вважає, що справжні подорожчання розпочнуться у середині вересня, коли акцизи підвищать вартість бензину та дизеля на 2-2,5 гривні за літр, а газу – до 6 гривень. Це, за його словами, не тільки зробить автогаз менш вигідним для водіїв, а може подорожчати логістику та послуги.

Каністра бензину / фото: depositphotos
Каністра бензину / фото: depositphotos

На різних заправках ситуація з цінами неоднозначна: преміальні мережі, такі як Socar, OKKO та WOG, тримають високі ціни стабільно, тоді як доступніші мережі поступово піднімають ціни. Наприклад, KLO підвищило ціни на бензин на 80 копійок, а на дизель ціни залишилися на місці. В інших мережах, таких як "Авіас" та "Рур груп", дизель подорожчав на 1,21 гривні та 2 гривні відповідно.

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

У деяких мережах, таких як VST та Shell, ціни навпаки знизилися на 0,2-1,5 гривні, хоча це скоріше виняток із загального тренду.

затори в Києві
затори в Києві

На оптовому ринку ситуація теж заплутана: у Європі бензин та дизель подешевшали, але на українському ринку бензин все одно подорожчав через падіння курсу гривні. При цьому попит на дизель збільшився, оскільки багато бізнесів закуповують його для генераторів на фоні відключення світла. Це підтримує ціни на пальне на високому рівні, незважаючи на падіння попиту з боку автомобілістів.

Нині складно передбачити, що буде далі. Якщо в Україні знову почнуться перебої з електроенергією, попит на генератори може знову зрости, і тоді ціни на пальне піднімуться ще вищими.

Заправка. Фото: infocar
Заправка. Фото: infocar
Заправка. Фото: infocar

Коли запрацюють нові ставки акцизів

Акциз на бензин в Україні зараз становить 213,5 євро за тисячу літрів, але згодом він зросте до 359 євро до 2028 року.

Перший етап підвищення розпочнеться вже 1 вересня 2024 року:

  • акциз на бензин підніметься до 242,6 євро за тисячу літрів,
  • на дизель – до 177,6 євро,
  • а на газ – до 148 євро.

Це призведе до підвищення цін на заправках. За підрахунками, бензин може подорожчати на 1,5–2 гривні за літр, дизель – на 1,95–2,5 гривні, а автогаз – на 5–6 гривень за літр. Деякі експерти вважають, що зростання цін може початися не відразу, а ближче до середини вересня, коли на заправках закінчаться запаси палива за старими акцизами.

Крім того, ціни можуть змінюватись в залежності від котирувань на нафту та курсу долара. Якщо долар виросте, кожна додаткова гривня на курсі додасть 60-70 копійок до вартості літра палива.

затори в Києві, NewsOne
затори в Києві, NewsOne

Акцизи можуть зробити автогаз невигідним, і багато водіїв повернуться до бензину. Також підвищення акцизів може призвести до зростання цін на всі товари, оскільки транспортування займає до 15% собівартості більшості товарів.

Ще один можливий фактор для зростання цін на пальне – це авансові платежі з податку на прибуток за резервуари для зберігання палива та додатковий військовий збір. Ці заходи запропоновані у новому законопроекті, але його ще не вжито. Якщо законопроект ухвалять, ціни на заправках можуть зрости ще на 2,5 гривні за літр.

Таким чином, очікується, що ціни на пальне зростатимуть, і це позначиться на економіці загалом.

Нагадаємо, педаль у підлогу – іноді корисно: автомеханік дав пораду, як уникнути проблем із двигуном

Раніше ми писали про те, що ціна авто в Україні може зрости на 280 тис. грн.

Крім того, Знай.ua повідомляв, вже восени 2024 року: в Україні бензин, солярка і газ подорожчають для водіїв і без акцизів.