Останніми тижнями в Україні помітно знизилися ціни на один із найпопулярніших літніх овочів – помідори. За даними аналітиків проекту EastFruit, станом на початок серпня вартість якісних тепличних томатів опустилася до 20-40 гривень за кілограм. Це приблизно на 22% менше, ніж тиждень тому. На перший погляд, це гарна новина для українських споживачів. Але чи все так просто?

Головною причиною зниження цін стало покращення погодних умов у багатьох регіонах України. Стабілізація погоди дозволила аграріям відновити збирання врожаю ґрунтових помідорів, що значно збільшило пропозицію на ринку. Наразі збиральна кампанія триває майже у всіх областях країни, що призводить до перенасичення ринку і, відповідно, падіння цін.

Помідори, скріншот: YouTube
Помідори, скріншот: YouTube

Однак, не дивлячись на доступнішу ціну, попит на помідори залишається на досить низькому рівні. Основна причина – це якість продукції. Через спекотне та сухе літо, яке встановилося в Україні, рослини піддаються стресу, що негативно впливає на зовнішній вигляд плодів. Сонячні опіки, тріщини та деформації – ось лише деякі проблеми, з якими стикаються українські аграрії. Це робить продукцію менш привабливою для покупців, навіть за зниженою ціною.

Варто зазначити, що, незважаючи на зниження вартості, тепличні помідори зараз коштують у середньому на 25% більше, ніж торік. Виробники пояснюють це загальним зменшенням обсягів виробництва помідорів у країні. Погодні умови цього року були несприятливими для вирощування цієї культури, що призвело до скорочення врожаю.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Нагадаємо, Соняшникова олія і вершкове масло: як змінилися ціни та в яких супермаркетах дешевше купувати

Раніше ми розповідали, що Цінники вже зовсім інші: скільки заплатимо за помідори, цибулю та моркву у серпні

Також, За кіло каші - 55 грн: супермаркети "обрадували" новими цінами на гречку, рис та макарони