Дефіцит електричної енергії може значно вплинути на вартість багатьох товарів, особливо у переробній промисловості. Тарас Висоцький, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України, оприлюднив прогнози щодо можливого підвищення цін на продукцію.

У найгіршому випадку, якщо підприємства постійно змушені будуть працювати на генераторах через нестабільне електропостачання, витрати на виробництво збільшаться, що може викликати підвищення цін на 10%.

Електрика, фото: Unian
Електрика, фото: Unian

За оптимістичним сценарієм, до жовтня підприємства зможуть переважно функціонувати, використовуючи звичайне мережеве електропостачання. У такому випадку передбачається, що ціни на продукцію зростуть лише на 3-5%.

Це підвищення буде зумовлено короткочасними перебоями в постачанні електроенергії, що може спричинити незначне зростання витрат на виробництво.

Популярні новини зараз
Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"
Показати ще

Однак Висоцький також зауважив, що ці прогнози не стосуються всіх товарів. Частина продукції, яка буде виготовлятися у великих обсягах у вересні та жовтні, може не підлягати підвищенню цін.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Велика пропозиція товарів на ринку може стабілізувати ціни або навіть спричинити їхнє зниження, оскільки виробники зможуть компенсувати можливі додаткові витрати за рахунок збільшення обсягів продажу.

Нагадаємо, літр нектару вже по 76 грн: супермаркети оновили ціни на мінералку, соки та солодку газовану воду

Раніше ми писали про те, що за кіло каші - 55 грн: супермаркети "обрадували" новими цінами на гречку, рис та макарони

Вам буде цікаво дізнатися супермаркети підвищують ціни: на ковбасу, сардельки та буженину спустимо півзарплати