Багато українців стикаються з питанням, чи можуть вони отримати житлову субсидію, якщо не мають офіційного доходу або не працювали протягом певного періоду. Пенсійний фонд України надав роз’яснення щодо умов, за яких можуть бути винятки з правил призначення субсидії.

Згідно з загальним правилом, житлова субсидія не призначається, якщо:

  • Відсутні доходи, що враховуються під час призначення субсидії.
  • Середньомісячний сукупний дохід менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи.
  • Відсутня сплата єдиного соціального внеску у встановленому розмірі сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи.

    Людина заповнює заяву про призначення субсидій
    Людина заповнює заяву про призначення субсидій

Проте, є винятки, які дозволяють отримати субсидію навіть за відсутності доходів. Вони стосуються тих осіб, які в періоді, за який враховуються доходи, отримували пенсію хоча б один місяць. Це означає, що якщо пенсіонер подає заяву на субсидію і в нього відсутні доходи за період, за який враховуються доходи для призначення субсидії, але він отримував пенсію хоча б один місяць у цей період, то субсидія може бути призначена.

Розглянемо конкретний приклад для більшої ясності. Якщо звернення за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу та твердого палива надійшло в липні 2024 року від пенсіонера, у якого відсутні доходи за І–ІІІ квартали 2023 року, але пенсія була призначена з жовтня 2023 року, то житлову субсидію може бути призначено.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

ПФУ чітко пояснив, що, хоча є загальні правила, які регулюють призначення житлових субсидій, існують і винятки. Особливо це стосується пенсіонерів, які отримували пенсію хоча б один місяць у період, за який враховуються доходи. У таких випадках житлова субсидія може бути призначена, навіть якщо відсутні інші доходи або сплата ЄСВ.

Нагадаємо, Пенсійні картки можуть "обнулити": хто ризикує втратити чесно зароблені виплати

Раніше ми розповідали, що У квитанціях по комуналці буде - 0 грн: хто з пенсіонерів витягнув "щасливий квиточок"

Також, Доведеться віддавати останнє: ще одна комунальна послуга подорожчає на 20%