З 2022 року для багатьох внутрішньо переміщених осіб, які отримують пенсії через Ощадбанк, було введено нові правила ідентифікації. Ці правила стосуються пенсіонерів, які зареєструвалися до 24 лютого 2022 року. З метою полегшення процесу, ідентифікацію тепер можна проходити онлайн або через відеозв’язок.

Онлайн ідентифікація

Отримувачі пенсій серед ВПО можуть пройти ідентифікацію на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Для цього потрібен Дія.Підпис. Також є можливість провести ідентифікацію через відеоконференцію з представником ПФУ, що значно спрощує процес для тих, хто не може особисто відвідати відділення.

Пенсіонери, які сидять перед ноутбуком
Пенсіонери, які сидять перед ноутбуком

Фізична ідентифікація

Фізична ідентифікація обов’язкова для тих, хто зареєструвався як ВПО до 24 лютого 2022 року і отримує пенсії через Ощадбанк. Цей процес безкоштовний і проводиться раз на шість місяців. Для цього необхідно особисто відвідати відділення Ощадбанку або сервісний центр ПФУ з документом, що посвідчує особу.

Ідентифікація для тих, хто за кордоном

Українці, які мешкають за кордоном, можуть пройти ідентифікацію через посольства чи консульства України. Після отримання документу, що посвідчує особу, його потрібно надіслати до територіального органу ПФУ поштою або через вебпортал електронних послуг ПФУ. Для цього необхідно:

Популярні новини зараз
Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще
  1. Відсканувати або сфотографувати документ.

  2. Створити кваліфікований електронний підпис (КЕП).

  3. Авторизуватися на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою КЕП.

  4. Заповнити поля у вкладці "Звернення", додати скан або фотокопію документу та натиснути кнопку "Відправити до ПФУ".

  5. Перевірити статус звернення в розділі "Мої звернення".

Процедура відеоідентифікації

Для запису на відеоідентифікацію потрібно подати заяву, зателефонувавши до контакт-центру ПФУ або заповнивши електронний бланк на вебпорталі електронних послуг. До заяви слід додати скан-копії документів: паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, трудову книжку та свідоцтво про народження (для дитини).

Під час відеозв'язку працівник ПФУ перевірить ваші дані, запитає про особисту інформацію та попросить показати документи. Якщо виникнуть сумніви, працівник може поставити додаткові запитання. Протягом двох тижнів після відеозв'язку заявник отримає повідомлення про рішення ПФУ.

Нагадаємо, Пенсійні картки можуть "обнулити": хто ризикує втратити чесно зароблені виплати

Раніше ми розповідали, що Пенсіонери отримають надбавку 20%: кому пощастить

Також, Доведеться віддавати останнє: ще одна комунальна послуга подорожчає на 20%