У Кременчуці виникла фінансова проблема з виплатою заробітних плат працівникам комунальних підприємств, зокрема підприємства "Благоустрій Кременчука". Міський голова Віталій Малецький заявив, що коштів для покриття зарплат до кінця року недостатньо.

Малецький також сказав, що в разі вилучення 4% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) для компенсації тарифної різниці, це може призвести до підвищення тарифів на водо- та теплопостачання.

Віталій Малецький, фото: facebook
Віталій Малецький, фото: facebook

У листопаді 2023 року депутати Верховної Ради підтримали законопроєкт, який змінює розподіл податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Тепер частина цього податку, зокрема "військовий" ПДФО, буде спрямована до державного бюджету для фінансування оборони, включаючи закупівлю дронів та зброї для Збройних Сил України.

Звичайний ПДФО залишиться в громадах на рівні 64%. З цієї суми не менше 4% підуть на підтримку підприємств, які забезпечують теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Кабінет Міністрів України вважає, що вилучення «військового» ПДФО допоможе зосередити бюджетні ресурси на пріоритетних під час війни витратах, зокрема на оборонну промисловість.

Однак Асоціація міст України висловлює занепокоєння, що це рішення може позбавити місцеві громади можливості забезпечувати соціальні права громадян, гарантовані Конституцією.

Міський бюджет Кременчука на 2024 рік, за словами Малецького, очікується в розмірі 2 мільярдів гривень, що є мінімальною сумою для підтримки життєдіяльності громади.

Нагадаємо, платити доведеться кожному: які податки збираються підняти

Раніше ми писали про те, що нова хвиля подорожчання комуналки: які платіжки заберуть більше грошей

Вам буде цікаво дізнатися підвищенню тарифів на газ і тепло бути: коли впроваджують зміни