Економіст Олег Пєндзін в інтерв'ю для Громадського радіо поділився думками щодо можливого збільшення податків в Україні. Давайте розберемося, навіщо це потрібно і які зміни можуть статися.

Чому потрібні нові податки? Через війну державі доводиться покривати величезні витрати на безпеку та оборону. На початку року, коли Україна не отримувала військової допомоги від США, гроші на боєприпаси довелося брати з бюджету, який призначений переважно для фінансування військових потреб.

На думку Пендзіна, нові податки стосуватимуться кінцевого споживача – тобто нас з вами. Наприклад:

  • Акциз: Ця сума зрештою лягає на споживача, оскільки її додають у ціну товарів.
  • Військовий збір: Він стягується з фізичних осіб, але, як і акциз, може вплинути на ціни.
  • ПДВ: Податок на додану вартість, якщо його підвищити, автоматично збільшить ціни на всі товари в магазинах.

Уряд планує збільшити податки на певні види діяльності, де люди традиційно витрачають великі суми грошей:

  • Продаж автомобілів: Податок 15%.
  • Ювелірні вироби: Податок 30%.
  • Операції з нерухомістю: Податок 5%.

Чоловік в алкогольному відділі магазину
Чоловік в алкогольному відділі магазину

Популярні новини зараз
Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно
Показати ще

Ризики та наслідки

Пензін попереджає, що збільшення податків може призвести до того, що частина бізнесу піде в тінь. Наприклад, підвищення податків на продаж автомобілів або нерухомість може зробити ці угоди менш вигідними, і люди можуть почати ухилятися від сплати податків, проводячи угоди неофіційно.

Окрім того, уряд розглядає можливість підвищення ПДВ до кінця року. Хоча Мінфін побоюється, що це може прискорити інфляцію, що безумовно ускладнить життя громадянам.

Економіст вважає, що в поточних умовах уряд не має хороших рішень і всі запропоновані заходи або погані, або дуже погані. Податки доведеться підвищувати, щоб справлятися з дефіцитом бюджету, викликаним війною та військовими видатками.

Пенсіонерка на вулиці
Пенсіонерка на вулиці

Коли чекати на зміни в податках?

Олег Пензін пояснив, що це поки що лише пропозиція уряду.

Ось як розвиватиметься ситуація:

  1. Спочатку пропозиції щодо підвищення податків мають бути направлені до Верховної Ради. Це важливий крок, оскільки тільки після схвалення вони можуть стати законом.

  2. У парламенті пропозиції обговорюватимуться. Спершу буде проведено перше читання, потім друге. Цей процес може тривати час.

  3. Пензін вважає, що до вересня нові податкові зміни навряд чи будуть ухвалені. Причина в тому, що народні депутати зараз перебувають у округах та не проводять засідання. Через це розгляд змін із податків розпочнеться лише наприкінці серпня. Друге читання та фінальне схвалення очікується у вересні.

Таким чином, навіть якщо уряд запропонує нові податки, процес їх впровадження триватиме кілька місяців.

Нагадаємо, нові податки, позбавлення кешбеку та скорочення витрат: які пропонують способи наповнення бюджету

Раніше ми писали про те, що управління "Укрнафти" викачує з бюджету 400 млн грн на місяць: відповідальний сидить у Чехії

Крім того, Знай.ua повідомляв, підвищення ПДВ врятує ситуацію, але загубить пенсіонерів: про що говорить влада