В Україні роблять усе можливе для мінімізації відключень електроенергії. Останніми днями графіки відключень значно скоротилися. Проте, експерти попереджають, що взимку уникнути відключень буде складно. Скільки часу на добу вони триватимуть?

Є кілька ключових факторів, що впливатимуть на тривалість відключень:

  1. Морози. Чим холодніше буде, тим більше електроенергії споживатиметься.

  2. Удари по інфраструктурі. Якщо Росія продовжить атаки на критичну інфраструктуру України, це також вплине на електропостачання.

    Електроенергія Фото: скрін youtube
    Електроенергія Фото: скрін youtube

    Популярні новини зараз
    В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Плату за світло нараховуватимуть по-новому
    Показати ще

Андріан Прокіп, експерт з енергетики Українського інституту майбутнього, зазначає, що за умови проведення запланованих ремонтних робіт і відсутності нових ударів по інфраструктурі, взимку ситуація з відключеннями буде схожа на поточну.

За базовим сценарієм, українці можуть очікувати 10-12 годин без світла на добу. Робочий сценарій передбачає наступний режим:

  • Чотири години без світла.

  • "Сіра зона", коли електроенергія може бути або не бути.

  • Дві години зі світлом.

Андріан Прокіп також припускає варіант, за якого електрики не буде 5-6 годин, а згодом світло буде на 4 години.

Головним чинником, що впливатиме на ситуацію з електропостачанням взимку, залишаються російські обстріли. Якщо їх вдасться уникнути, ситуація може бути навіть трохи кращою, ніж під час літніх піків спеки.

Нагадаємо, "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими

Раніше ми розповідали, що Українцям виставлять нові рахунки: платити більше доведеться вже з 1 серпня

Також, Доведеться набратись терпіння: коли в українських оселях світло буде цілодобово