Борги водоканалів України обчислюються мільярдами гривень, а причина цього – штучне утримання тарифів для населення. Про це йдеться на facebook-сторінці КП "Ірпіньводоканал".

Фахівці комунального підприємства заявили, що з 1 січня 2022 року тарифи на воду та каналізацію для населення не змінювалися. Багато складових сильно подорожчали, зокрема, електроенергія на 103,1%, оплата праці – на 33,4%, дизпаливо – на 80,4%.

Вода з крана, кадр з відео
Вода з крана, кадр з відео

В результаті водоканал недоотримав із тарифів майже 31,5 мільйона гривень. Крім того, не всі споживачі платять за воду, накопичилося боргів на понад 41 мільйон гривень.

В "Ірпіньводоканалі" наголосили, що аналогічна ситуація спостерігається у багатьох інших профільних підприємствах по всій Україні.

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

"На жаль, така ситуація є спільною для багатьох водоканалів України. Нині загальний борг профільних КП через невідповідність витрат до тарифів рахують мільярдами гривень", - йдеться у повідомленні.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Варто нагадати, що українські водоканали вже неодноразово вимагали підвищити тарифи для побутових споживачів до економічно обґрунтованого рівня. Поки що це питання "на паузі", але лише у великих містах.

Водночас влада невеликих населених пунктів має право самостійно регулювати деякі тарифи, тому плата за воду для деяких українців збільшується.

Раніше портал Знай повідомляв, як уникнути переплат за воду та каналізацію: роз'яснення від "Київводоканалу".

Також наш портал інформував, без субсидії платіжки не подужаємо: споживачів попередили про подорожчання послуг на 25%.

Крім того, ми писали, обмеження та штрафи: що приготували тим, хто ухиляється від сплати комунальних послуг.