Українці зобов’язані сплачувати за комунальні послуги навіть під час війни, але існують винятки. Закон захищає певні категорії громадян від погашення заборгованості за комуналку. Якщо ваше житло розташоване в зоні бойових дій або було пошкоджено, комунальні послуги не можуть бути відключені через несплату.

Жителям територій, де тривають бойові дії, або якщо їхнє житло пошкоджено війною, постачальники не можуть припинити надання комунальних послуг через борги.

Борги за комуналку
Борги за комуналку

Також вас не можуть зобов’язати сплатити борги, що виникли після 24 лютого 2022 року, якщо ви надали докази того, що не проживаєте в цьому житлі.

У випадку отримання судового наказу про стягнення боргів за комунальні послуги, у вас є 10 днів, щоб подати заяву на його скасування. Якщо ви дізналися про наказ пізно і не були належно поінформовані, ви можете звернутися до суду з проханням відновити термін подання заяви і скасувати наказ.

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

Після скасування судового наказу ви можете звернутися до виконавчих органів, щоб зупинити примусове стягнення боргів. Це зупиняє списання коштів з рахунків, знімає арешт з ваших грошей, і дозволяє повернути примусово стягнуті кошти.

Після завершення бойових дій або скасування воєнного стану вам все одно доведеться виплатити накопичені борги за комунальні послуги. У такому випадку постачальники зможуть вимагати примусового стягнення заборгованості.

Нагадаємо, за квартиру потрібно боротись: які дії дозволені, якщо погрожують виселенням

Раніше ми писали про те, що "Відрізана" послуга – не найстрашніше: як в Україні почнуть карати комунальних боржників

Вам буде цікаво дізнатися заплатите у 2 рази більше: "Нафтогаз" попередив українців про їхню головну помилку