Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю ставляться до своїх платіжок за комуналкою, є дуже важлива інформація. Чимало українців хочуть отримати відповідь на запитання - чи можна не платити за комунальні послуги в умовах воєнного часу.

Тут важливо розібратися, що в такому разі каже законодавство нашої країни. Навіть під час дії воєнного часу у країні українці зобов'язані платити за комунальні послуги. В іншому випадку, згідно із законодавством, передбачені штрафи та обмеження.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

Оплата комуналки через "Приват24". Фото: скрін youtube
Оплата комуналки через "Приват24". Фото: скрін youtube

Так, у разі несвоєчасної оплати за комуналку, споживачеві нараховується пеня у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Це передбачено частиною першою статті 26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги". При цьому слід пам'ятати, що загальний розмір пені не може перевищувати 100% боргу.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Оплата комуналки. Фото: скрін youtube
Оплата комуналки. Фото: скрін youtube

За словами експерта з енергетичних питань Юрія Корольчука, для боротьби з боржниками в Україні можуть застосовувати і додаткові заходи, а саме обмежити постачання комунальних послуг. Відключити можуть електроенергію, водопостачання та опалення.

На думку експерта, такі методи можуть застосувати до боржників із "середніми" боргами. За його словами, відрізати боржників із невеликими сумами боргу не має сенсу.

Оплата комуналки. Фото: скрін youtube
Оплата комуналки. Фото: скрін youtube

Водночас, на думку голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко, штрафи чи відключення послуг не допоможуть вирішити проблеми із боргами за комуналку. Для ефективної боротьби, за його словами, необхідно провести повноцінну реформу комунального господарства.

Нагадаємо, борги за комуналку та безгрошів'я: як споживачам пропонують вирішити проблему.

Раніше повідомлялося, оштрафують на 85 тисяч гривень: за що українцям можуть прийти непристойно великі рахунки.

Також, сплатити чи викинути: куди подітися з випадково чужим штрафом за ПДР.