В Україні дотримання правил військового обліку є важливим як під час війни, так і в мирний час. Юристка Ірина Ан пояснила ключові обов’язки, які покладаються на роботодавців. Вона розглянула, які саме вимоги повинні виконувати підприємства, щоб забезпечити належний облік військовозобов'язаних працівників і що загрожує тим, хто ігнорує ці правила.
Серед основних обов'язків — перевірка та зберігання даних працівників, інформування їх про військові вимоги, а також своєчасне повідомлення ТЦК про всі зміни. Юристка також зазначила, що недотримання цих обов'язків може призвести до значних штрафів, що підкреслює серйозність підходу до військового обліку.

Військовий облік. Фото: Youtube
Військовий облік. Фото: Youtube

Роботодавці в Україні мають виконувати обов’язки щодо військового обліку, як під час війни, так і у мирний час. Юристка Ірина Ан роз'яснила, що ці обов'язки можна поділити на кілька основних груп:

Перевірка та зберігання даних

Роботодавці повинні регулярно перевіряти та зберігати військово-облікові дані працівників, такі як документи при прийомі на роботу і їх актуалізацію.

Інформування працівників

Популярні новини зараз
"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Потрібно інформувати працівників про правила військового обліку та отримувати підтвердження цього від них.

Повідомлення ТЦК

Українці в ТЦК. Скріншот: YouTube
Українці в ТЦК. Скріншот: YouTube

Роботодавці мають повідомляти територіальні центри комплектування (ТЦК) про найм, звільнення та зміни в облікових даних працівників, а також про тих, хто порушує правила військового обліку.

Оповіщення працівників

Необхідно сповіщати працівників про їх обов'язок відвідувати ТЦК і сприяти їх своєчасному прибуттю.

Якщо ці обов'язки не виконуються, роботодавців можуть оштрафувати відповідно до ч. 3 ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штрафи можуть складати від 34 000 до 59 500 гривень. Відповідальність несе керівник підприємства або відповідальний працівник.

Нагадаємо, ухилянтів поставлять у жорсткі рамки: викрутитися не вийде

Раніше ми писали про те, що депутат порахував гроші ухилянтів: на скільки збагачуються аферисти та ТЦК

Вам буде цікаво дізнатися журналіст Бутусов: збирався піти на передову, але знайшов привід не служити – ЗМІ