Не всі мешканці багатоквартирних будинків можуть завжди легко розібратися в схемах нарахувань за різні комунальні послуги. Цього разу наші шановні читачі дізнаються, що важливе місце у цьому питанні грають саме договори, укладені безпосередньо з постачальниками послуг.

Так, мешканець Житомирської області Іван звернувся до фахівців видання "На пенсії", його питання було щодо загальнобудинкового лічильника на тепло, який було встановлено у його багатоповерхівці. Головне із звернення: оплата щомісяця за обслуговування – 34 гривні з квартири.

Він питає, чому має платити за цей лічильник, адже це власність "Звягельтепло". Крім того, він цікавиться, чому споживачі повинні платити за абонентське обслуговування у неопалюваний сезон.

Тепловий лічильник - фото LB
Тепловий лічильник - фото LB

Все прописано у договорі

Відповідно до частини 1 статті 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (редакція від 09.07.2023), споживач має право:

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

- отримувати своєчасно та належну якість житлово-комунальні послуги відповідно до законодавства та умов укладених договорів;

- без додаткової оплати отримувати від виконавця житлово-комунальних послуг інформацію про тарифи, загальну вартість місячного платежу, структуру тарифу, норми споживання та порядок надання відповідної послуги, а також про її споживчі властивості.

Відповідно до частини 2 цієї статті Закону споживач зобов'язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг. Таким чином, якщо ви уклали договір, ви зобов'язані виконувати його умови.

Квітанції, скріншот: YouTube
Квітанції, скріншот: YouTube

Тобто, перш за все, ви повинні звернутися до тієї організації, яка надає вам послуги, щоб отримати роз'яснення щодо умов вашого договору.

Як нараховують плату?

Якщо у вашому будинку встановили загальнобудинковий лічильник, то методика розрахунку кількості спожитої теплової енергії змінюється. Скажімо, якщо до моменту встановлення такого лічильника нарахування споживачам здійснювалось за нормативами споживання (площа квартири на тариф за 1 квадратний метр), то тепер споживач оплачує послугу згідно з показниками такого лічильника та оплата розподіляється також серед інших споживачів будинку. Таким чином, оплата за загальнобудинковим лічильником є ​​обов'язковою.

Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа
Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа

Про абонентське обслуговування

Згідно зі статтею 1 Закону "Про житлово-комунальні послуги", плата за абонентське обслуговування - платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором з обслуговування внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг.

Він включає витрати виконавця, пов'язані з:

- Здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;

- нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги;

- обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку (лічильників) води та теплової енергії.

Таким чином, абонентське обслуговування - це законна підстава для нарахування оплати, яка має здійснюватися.

Нагадаємо, тариф на холодну воду може зрости вдвічі: кому із споживачів готувати гаманці.

Раніше повідомлялося, що приготування їжі обійдеться як вечеря в ресторані: українців готують до збільшення тарифу на блакитне паливо.

Також, як уникнути переплати за воду та каналізацію: роз'яснення від "Київводоканалу".