В Україні кожен громадянин зобов'язаний зареєструвати своє місце проживання. Це правило передбачає, що при зміні місця проживання потрібно подати декларацію або зареєструвати нову адресу протягом 30 календарних днів. Якщо цього не зробити, можуть бути наслідки.

Юрист Ігор Тетеря пояснив, що за проживання без реєстрації покарання не є надто суворим. Згідно з українським законодавством, зокрема статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), порушення правил реєстрації місця проживання карається переважно попередженням.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Якщо порушення повториться протягом року після попередження, штраф може становити від 17 до 51 гривні. Найгірше, що може загрожувати людині за відсутність реєстрації – це штраф у розмірі 51 гривні.

Хто розглядає справи про порушення реєстрації

Популярні новини зараз
Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Справи щодо порушень реєстрації розглядаються не судами, а виконавчими комітетами сільських, селищних або міських рад. Це спрощує процес і не вимагає участі суддів.

Грошова допомога. Фото з відкритих джерел
Грошова допомога. Фото з відкритих джерел

Однак, якщо порушення стосується неповнолітніх осіб (віком від 16 до 18 років), такі справи можуть потрапити до суду.

Якщо ви не дотримуєтеся правил реєстрації

Хоча законодавство України зобов'язує реєструвати місце проживання, порушення цього правила має незначні наслідки. Важливо пам'ятати, що своєчасна реєстрація допомагає уникнути навіть незначних штрафів та неприємностей.

Нагадаємо, Держекоінспекція показала головних порушників тижня: "відзначилася" Чернігівщина

Раніше ми писали про те, що депутати стали на захист корупціонерів: можна безкарно красти вагонами

Вам буде цікаво дізнатися штрафу не буде, але заплатити доведеться більше: чим загрожує ігнорування повірки лічильника