Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю стежать за своїми квитанціями з комуналки, є дуже важлива інформація. Важливо розуміти той факт, що зміни та роз'яснення у сфері субсидій у країні з'являються практично щотижня.

Так, у липні до заяв ПФУ додалися ініціативи Мінсоцполітики, яка запропонувала переглянути філософію соціальних виплат.

Для наших читачів є ціла добірка деяких нововведень у сфері субсидій середини літа. Про це пише портал "На пенсії".

Оформлення документів, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення документів, фото: ПФУ//Facebook

Для ветеранів є послаблення

Продовжується експериментальний проект, який спрощує ветеранам війни отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, повідомили у ПФУ.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Тепер замість двох заяв (про включення до Реєстру пільговиків та про надання пільг) подається одна спрощена заява. У ньому потрібно зазначити менше інформації, оскільки дані збираються через електронну взаємодію державних реєстрів. Заява може подати як сам ветеран, і його родичі.

Подати заяву можна у сервісному центрі ПФУ, надіслати поштою чи онлайн через веб-портал ПФУ.

Оформлення документів, фото: Facebook
Оформлення документів, фото: Facebook

Як отримати субсидію, якщо у квартирі прописані дорослі діти

За даними ПФУ, для призначення субсидії без урахування зареєстрованої, але не проживаючої людини, потрібно вказати це у декларації про доходи та витрати. Якщо немає документа, що підтверджує (довідка з місця навчання або роботи), субсидія призначається на підставі акта обстеження умов домогосподарства.

Заявник сам не повинен надавати акту обстеження – ПФУ самостійно запитує його у відповідних органів. Розгляд заяви відкладається до надходження акта, але не більш як на 30 днів. Результати обстеження будуть доступні в особистому кабінеті на веб-порталі ПФУ.

Оформлення документів, фото: Facebook
Оформлення документів, фото: Facebook

Субсидії на комунальні послуги: процес пришвидшиться

ПФУ працює над проектом компенсації оренди житла для внутрішньо переміщених осіб. Обіцяють, що отримання цієї субсидії стане простіше завдяки обміну інформацією з державними реєстрами. Заявник надаватиме мінімум інформації.

Також можна звернутися за послугами через особистий кабінет на веб-порталі ПФУ або через мобільний додаток. Про початок проекту повідомлять додатково.

Оформлення документів, фото: Facebook
Оформлення документів, фото: Facebook

Скорочення соцвиплат: кому готуватися

3 липня міністр соціальної політики Оксана Жолнович оголосила про плани переглянути філософію соціальних виплат через їхню надмірну кількість.

"Ми взяли на себе занадто багато соціальних зобов'язань, які не завжди можуть бути профінансовані. Цей дисбаланс призводить до безлічі судових позовів, які неможливо виконати з погляду економіки. Соціальні виплати будуть оптимізовані та зроблені максимально адресними, щоб допомогти людині вийти зі складної ситуації та стати економічно незалежним", – зазначила Жолнович.

На думку експертів, посилення умов може торкнутися внутрішньо переміщених осіб, безробітних та одержувачів субсидій. Законодавчих змін, ймовірно, не буде – Кабмін ускладнить та посилить верифікацію, розширивши список тих, кому виплати не належать.

Нагадаємо, 10 пенсій за раз: хто зі старих людей покладе такі гроші в заначку.

Раніше повідомлялося, забули вказати – допомоги не чекайте: ПФУ нагадав про нюанс при оформленні субсидії.

Також, як перевірити надання субсидії для домогосподарства: українцям розповіли важливі деталі.