У Чехії з серпня можуть збільшити гуманітарну допомогу для родин біженців з України. Це пов’язано зі змінами, які запланував уряд Чехії. За інформацією Gazeta.ua, уряд Чехії розглядає два варіанти збільшення допомоги на житло, запропоновані Міністерством праці.

Це коригування повинно допомогти людям з тимчасовим захистом знайти нове житло, оскільки з вересня держава більше не надаватиме безкоштовне житло.

Українські біженці. Фото: shutterstock
Українські біженці. Фото: shutterstock

Організації, що надають допомогу, вважають, що підтримка від Чехії недостатня для оренди житла, і попереджають про погіршення ситуації для українських біженців.

З 1 вересня 2024 року іноземці з тимчасовим захистом більше не зможуть безкоштовно жити у державному житлі. Тому потрібно збільшити допомогу, щоб вони могли покрити витрати на житло.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Варіанти збільшення допомоги мають бути запроваджені за місяць до закінчення терміну надання безкоштовного житла. Наразі держава оплачує проживання у державному житлі максимум на п’ять місяців для тих, хто може працювати, і найдовше - для вразливих груп. З вересня держава надаватиме безкоштовне житло новоприбулим лише на перші три місяці.

Українські біженці / фото: Zaborona
Українські біженці / фото: Zaborona

Гуманітарну допомогу можуть отримати родини біженців з доходом нижче прожиткового мінімуму та фіксованою вартістю житла. Зараз розмір цієї допомоги становить:

  • 6 тисяч крон на місяць для вразливої особи у зареєстрованому житлі
  • 3 тисячі крон для інших у зареєстрованому житлі
  • 4,8 тисячі крон для вразливої особи в іншому житлі
  • 2,4 тисячі крон для інших в іншому житлі

Міністерство внутрішніх справ Чехії зекономить 140-160 мільйонів крон на місяць, скасувавши безкоштовне житло, а Міністерство праці витратить додатково 116,6-133 мільйони крон на допомогу.

Таким чином, МВС скоротить річні витрати на 1,68-1,92 мільярда крон, а витрати Міністерства праці збільшаться на 1,4-1,6 мільярда крон.

Гроші
Гроші

У Чехії зараз перебуває 362,1 тисяч осіб з тимчасовим захистом, з них 91,7 тисяч — діти, а 14,2 тисяч — люди старше 65 років. 97 тисяч людей отримують гуманітарну допомогу, з яких 66 тисяч — діти, студенти, вагітні жінки, люди старші 65 років, інваліди та опікуни дітей до шести років.

Нагадаємо, БФ молодіжної ініціативи «Надія» та фонд Миколи Томенка «Рідна країна» передали допомогу нацгвардійцям

Раніше ми писали про те, що українцям допоможуть з оплатою комуналки – гроші платитимуть щомісяця, але є умова

Вам буде цікаво дізнатися українським родинам виплатять 54 000 гривень: хто зможе отримати допомогу