У зв'язку з воєнним станом і необхідністю швидкого відновлення енергетичної інфраструктури, Верховна Рада ухвалила важливі законопроєкти, що дозволяють ввезення на територію країни частини енергетичного обладнання без сплати податків. Це стосується зокрема генераторів, сонячних панелей та іншого обладнання.

Згідно із законопроєктами № 11258 та № 11259, які були прийняті 16 липня, українцям більше не потрібно сплачувати ПДВ та ввізні мита на такі види обладнання:

  • Електрогенераторне обладнання
  • Обладнання для вітрової та сонячної генерації
  • Акумулятори (крім акумуляторів малої потужності)
  • Обладнання для протимінної діяльності
  • Обладнання для виготовлення засобів протидії технічним розвідкам.

    Генератори, електрика / фото: Pixabay
    Генератори, електрика / фото: Pixabay

Законопроєкти набудуть чинності після підписання спікером парламенту та Президентом України. Податкові послаблення будуть діяти на період воєнного стану, але не довше ніж до 31 грудня 2025 року.

Коди товарів підібрані так, щоб не зашкодити місцевим товаровиробникам, а навпаки, підтримати їх. Це допоможе місцевій промисловості розвиватися та сприятиме економічному зростанню.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів
Показати ще

Міністр енергетики Герман Галущенко подякував Верховній Раді за прийняття важливих рішень. Він зазначив, що ці заходи допоможуть пришвидшити відновлення енергетичних об'єктів та розвиток розподіленої генерації. "Це дозволить розширити можливості для встановлення генерувальних установок у регіонах та посилити стійкість енергосистеми під час складної ситуації з електропостачанням", – зазначив міністр.

Сонячні панелі зелена енергетика // фото Getty Images
Сонячні панелі зелена енергетика // фото Getty Images

Крім того, уряд України подав до Верховної Ради додаткові законопроєкти про скасування мита і ПДВ на ввезення енергетичного обладнання. Це включає звільнення від оподаткування операцій з ввезення товарів за договорами купівлі-продажу між постачальниками та суб'єктами господарювання на ринку електричної енергії та природного газу.

Скасування податків на ввезення енергетичного обладнання не лише допоможе швидше відновити енергетичну інфраструктуру, але й сприятиме розвитку альтернативних джерел енергії, що вкрай важливо для енергонезалежності країни.

Нагадаємо, Синоптики прогнозують нову хвилю спеки в Україні: як вберегтись

Раніше ми розповідали, що Обладнання зламалося: в "Укренерго" заявили, що вимкнення світла будуть довшими

Також, Відключення світла обіцяють припинити: але радіти будемо недовго