На прес-конференції у Медіацентрі України заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук сказав, що поточний дефіцит електроенергії серйозно загрожує аграрній галузі України.

Особливо це стосується тваринництва, де кожна молочно-товарна ферма повністю залежить від електрики для процесів від доїння до зберігання молока.

Марчук пояснив, що вже з осені минулого року аграрії готувалися до можливих відключень, але ситуація стала критичнішою через значні втрати в енергетичній галузі.

м'ясо
м'ясо

"Вся молочно-товарна ферма підключена до генерації, тому що всі процеси – від доїння до зберігання молока потребують електрики. Ферма на 500 голів потребує на 1 годину до 100 кВт, що потребує значних обсягів дизпалива. , витратна частина зростає і сьогодні молочка у закупівлі за червень-липень уже зросла на 3-5%. Те саме стосується і переробної галузі", – сказав Марчук.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган
Показати ще

З урахуванням продовжених відключень, Марчук попередив про можливе зростання цін на молочні, м'ясні та хлібобулочні вироби. Він зазначив, що вже зараз закупівельні ціни на молоко зросли на 3-5% за червень-липень, що також стосується переробних підприємств.

Раніше ми писали, чи чекати на новий стрибок: прогнози курсу долара на тиждень

Крім того, Знай.ua повідомляв, і південна спека загрожує врожаю та цінам на крупи: восени може бути мало їжі

Також саме час діставати мангал: торгові мережі зненацька знизили ціни на популярні види свинини.