Посіви гречки в Україні скоротили, а це, у свою чергу, призведе до зростання цін на цю стратегічну крупу вже восени на 15%, або на 4 грн за кіло. Причиною є нерентабельність вирощування, тому фермери переходять на інші культури, такі як кукурудза.

Про це в ефірі одного із українських телеканалів розповіла керівник обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

Порівняно з 2023 роком, площа посівів значно скоротилася, що викликає занепокоєння серед виробників та споживачів.

Гречка. Фото: скрін youtube
Гречка. Фото: скрін youtube

Як зазначила керівник обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова, площа посівів гречки в середньому не змінювалася десятиліттями та становила 1,6 тисячі гектарів. Однак у 2023 році на тлі ажіотажу, пов'язаного з ціною цієї культури у 2022 році, площа посівів зросла до 2,7 тисяч гектарів.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Цього року ситуація змінилася кардинально – на Кіровоградщині посіяли менше гречки більш ніж у 2,5 рази, ніж у 2023 році. Це відбувається через те, що фермери відмовляються від цієї культури через її нерентабельність.

Ціни на гречку, фото: Знай.ua
Ціни на гречку, фото: Знай.ua

Поточна ситуація із цінами на гречку

Минули запаси гречки скорочуються, а нового врожаю ще немає, що вже призвело до зростання цін на 1,5-2 гривні за кілограм. За словами керуючої супермаркетом Людмили Животовської, зараз ціна гречки становить 26 гривень 49 копійок за кілограм.

Ажіотажу із цим продуктом у магазинах немає, як це було під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли ціна на ринках Кропивницького сягала 90 гривень за кілограм.

Голова Міжнародної асоціації виробників гречки Микола Малієнко прогнозує, що через скорочення посівів подорожчання гречки відбудеться вже восени. За його підрахунками, ціна на кілограм круп збільшиться приблизно на 15%, тобто на 4 гривні.

Малієнко також зазначив, що цього року посіви гречки зменшилися у півтора-два рази, що пов'язано з дуже низькою ціною, збитковою для агровиробників.

Альтернатива гречку

Фермери змушені перемикатися на інші культури через низьку рентабельність гречки. Як розповів керівник агрогосподарства Микола Макодзеба, минулого року за тонну гречки пропонували 8-9 тисяч гривень за собівартості 15 тисяч. Нинішнього року дають 10 тисяч, що все одно не покриває витрати. Тому на місці гречки тепер вирощують кукурудзу, яка значно вигідніша.

Макодзеба вважає, що держава може допомогти аграріям, регулюючи обсяги виробництва та вводячи квоти, а також доплачуючи з бюджету, щоб стимулювати вирощування гречки. Без такої підтримки фермери продовжуватимуть скорочувати посіви, що може призвести до подальшого зростання цін.

Нагадаємо, супермаркети оновили ціни на яйця, курятину та рибу: що обійдеться дорожче.

Раніше повідомлялося, кіло шашлику – всього 208 грн: супермаркети оновили цінники свинини, курятини та яловичини.

Також, гаманці будуть пустіти зі швидкістю світла: прогнозується зростання цін на продукти у серпні.