Після стрибка долара та прискорення інфляції, яке сталося влітку, фахівці прогнозують зростання цін та рівня інфляції

Таку думку висловив директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, яка опублікована у ТГ-каналі.

Магазин. Фото: скрін youtube
Магазин. Фото: скрін youtube

За його словами українці вже відчувають підвищення цін, яке розпочалось навесні цього року. Так, в червні 2022 року інфляція прискорилась та вже становить 21,5%. Через це молочка, м'ясо, крупи вже подорожчали. Він це пояснює проблемами з логістикою та паливом, які, як відомо, виникли через повномасштабне вторгнення в Україну.

Наступний удар прийшовся по цінах, коли долар різко підскочив на 25%. Такий стрибок відразу дасть про себе знати подорожчанням товарів, які завозяться з-за кордону. Це пояснюється тим, що імпортери розраховуються доларами. А також, уряд зараз не має можливості покривати всі видатки, тому Нацбанк запустив друк гривні.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Крім того, до кінця року НБУ очікує підвищення рівня інфляції до 30%, що потягне за собою підняття цін на 10-15%. Це в першу чергу вдарить по тим категоріям осіб, які залежать від державних виплат: пенсіонерам, малозабезпеченим, працівникам бюджетної сфери. Це зменшить їх реальні купівельні можливості, говорить він.

Нагадаємо, ціни на свинину в Україні змінилися: які прогнози щодо вартості м'яса дають фахівці

Як повідомляв "Знай.ua", ціни на курятину піднялися до рекордного рівня в Україні та світі: яке м'ясо і за якою ціною купляти найвигідніше

Також "Знай.ua" писав, чи чекати українцям дефіциту молока, сирів та сметани слідом за іншими продуктами: думка фахівця