У сучасному світі автомобіль сприймається виключно, як засіб пересування: за навіть відносно невеликі гроші майже будь-хто може дозволити собі машину.

Втім, у минулому столітті ситуація була зовсім по-іншому і дозволити собі автомобіль міг далеко не кожен, навіть за наявності коштів. У російських ЗМІ нагадали, з чим доводилося мати справу з бажаючим придбати собі машину.

Так, у теорії, звичайно, радянський громадянин міг купити УАЗ, РАФ або "Волгу", проте купити їх можна було тільки в списаному стані, про нові екземпляри "з салону" не йшлося. Були моделі "Москвич" та ВАЗ у кузовах універсал, але їх було досить мало. Крім того, варто враховувати, що у 1980 році середня заробітна плата в СРСР становила приблизно 168 рублів 90 копійок.

Автомобілі в СРСР, фото: російські ЗМІ
Автомобілі в СРСР, фото: російські ЗМІ

З огляду на цей рівень зарплати стає зрозуміло, що неймовірно дорогою покупкою був, по суті, абсолютно кожен автомобіль радянського виробництва. Наприклад, бюджетний ЗАЗ-968М коштував 5600 рублів, а "Москвич" 21406 та ІЖ "Комбі" коштували 7400 і 7500 рублів відповідно. Компактний позашляховик ВАЗ-2121 "Нива" коштувала 10 300 рублів, проте найдорожчим автомобілем все ж таки була "Волга", яка оцінювалася в 11 200 рублів. При цьому купити ці машини навіть за наявності необхідної суми, прийшовши в салон, просто не можна було.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Автомобілі в СРСР, фото: російські ЗМІ
Автомобілі в СРСР, фото: російські ЗМІ

Спочатку потрібно було написати заяви у місцекомі за місцем роботи. Передбачалася спеціальна квота, яка визначалася тим, наскільки значущим підприємство чи НДІ було для країни. Після того, як оформлялися документи, бажаючого придбати автомобіль ставили в чергу, для цього він купував листівку на пошті та вписував місце проживання. Чекати у черзі доводилося від місяця до кількох років. При цьому бувало так, що черга підходила вкрай невдало, коли людина не мала на руках грошей.

Нагадаємо, що в покинутому гаражі знайшли абсолютно новий ВАЗ-2106, ніхто не встиг покататися: у салоні навіть пахне фарбою .

Раніше ми повідомляли, що батько живцем згорів у Tesla : електричні двері замкнули чоловіка всередині палаючої машини.