Аферисти навіть під час війни поспішають нажитися на горі, розпачі, розгубленості людей. У Нацбанку українців попередили про найпоширеніші на сьогодні схеми виманювання коштів.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці "Пенсійного кур'єра".

Популярні шахрайські схеми:

1. Фейкові розсилки від імені Нацбанку. Запам’ятайте, що Національний банк не розсилає електронні листи громадянам, тим паче із закликом допомагати ЗСУ, не збирає кошти у криптогаманці. Такий лист потрібно просто видалити. Наразі зафіксовано дві такі фейкові адреси: helpukraine@bank.gov.ua та helpukrainearmy@bank.gov.ua.

Виплати через єПідтримку, Youtube
Виплати через єПідтримку, Youtube

2. Гроші від ООН. Для підтвердження такого нібито "переказу" необхідно сплатити державне мито у визначеному розмірі. Українців попереджають, що на Єдиному вебпорталі органів виконавчої влади зазначених послуг немає. Крім того, при отриманні допомоги чи переказі коштів державне мито не сплачується

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

3. SMS-розсилки про допомогу єПідтримка. Якщо ви замовляли послугу отримання одноразової грошової допомоги у розмірі 6500 грн через застосунок Дія, очікуйте сповіщення про нарахування грошей у застосунку того банку, клієнтом якого ви є. Сповіщення міститиме лише текстову інформацію без жодних посилань.

4. Продаж неіснуючих товарів в інтернеті. Аферисти переконують здійснити передплату за товар, а потім зникають. Також шахраї можуть надсилати фішингові посилання (на підставні сайти) для сплати.

Телефонні шахраї, фото: gsminfo.com.ua
Телефонні шахраї, фото: gsminfo.com.ua

5. Злам сторінки в соціальних мережах. На ній від імені її власника шахраї просять фінансової допомоги на покупку амуніції у зв'язку з відбуттям на фронт.

6. "Липові" оголошення про продаж військової амуніції. Отримавши передплату, аферисти зникають. То ж для придбання товарів для наших військових користуйтесь послугами лише перевірених продавців.

7. Підроблені талони на пальне. Не переказуйте кошти наперед, не переказуйте гроші тим, кому не довіряєте. Це універсальне правило вбереже ваші фінанси. Намагайтесь не купувати нічого "з рук".

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, звільнення від мобілізації: названо категорію осіб, яка може отримати відстрочку від призову на військову службу

Як повідомляв "Знай.ua", українці взяли прямий курс до перемоги над осатанілими військами росії: "Закопувати у два ряди й трамбувати"

Також "Знай.ua" писав, хто насправді закриває небо над Україною: "Крилата ракета не досягне цілі та нікого не вб'є"