Для ухильників — військовозобов'язаних і резервістів, які відмовляються йти на службу після отримання повістки, Кримінальним кодексом України передбачено різні типи покарання.

Зокрема цей момент регулює стаття 336 КК України — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу на призов осіб з-поміж резервістів у особливий період.

Деталі пояснюють в авторській колонці адвоката ЮФ "Ілляшев і партнери" Володимира Адоніна. За його словами судова практика досить швидко сформувалася в цій площині та налічує десятки вироків про притягнення до відповідальності винних. Майже завжди "сторони йдуть на угоду".

мобілізація в Україні
мобілізація в Україні

"Найпоширеніша нині ст. 336 КК України — кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років). Для кваліфікації дій людини за ст. 366 КК України слід встановити дійсний намір і мету саме в ухиленні від призову під час мобілізації, а також протиправну відмову від проходження військово-лікарської комісії", — пише Володимир Адонін. Володимир Адонін

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Він зазначив, що найчастіше винна особа та прокурор в угоді про визнання винності погоджують покарання у вигляді випробувального терміну, тобто покарання з випробуванням.

Крім того, часто суд ухвалює рішення звільнити засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом певного випробувального терміну не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього обов'язки.

ЗСУ. Фото: скрін youtube
ЗСУ. Фото: скрін youtube

Зазначається, що випробувальний термін встановлюється судом тривалістю від одного до трьох років. Після встановлення судом випробувального строку на винну особу покладаються певні обов'язки, передбачені статтею 76 КК України.

Що ж відбувається на практиці? А саме на винну в ухилянні від призову особу покладають наступні обов'язки:

  • періодично з'являтися для реєстрації у відповідну державну установу з пробації;
  • повідомляти цій установі про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Трофейна техніка ЗСУ. Фото: скриншот Youtube
Трофейна техніка ЗСУ. Фото: скриншот Youtube

Нагадаємо, на АЗС знову змінилися ціни на автогаз: яка вартість палива на українських заправках

Як повідомляв "Знай.ua", план росії провалився: українцям розповіли, що буде з пальним на АЗС у липні

Також "Знай.ua" писав, українські АЗС змінили ціни на паливо: за скільки можна заправитися