Українцям пояснили, який штраф, виписаний інспектором водію, можуть визнати незаконним.

Часто на українських дорогах виникає ситуація, коли інспектор зупиняє водія за порушення ПДР, переписує дані з посвідчення водія (або забирає документи з собою), йде до свого службового автомобіля і там оформляє протокол. Після повернення інспектор вручає водієві складену постанову про накладення штрафу.

Як зауважується у статті на сайті "Твоя машина", інспектор має провести спеціальну процедуру, описану в законодавстві. Тому в одному з подібних випадків водій звернувся до суду. Адже він не погодився з тим, що інспектор обмежився формальним заповненням постанови у своєму службовому автомобілі.

Автомобіль. Фото: скрін youtube
Автомобіль. Фото: скрін youtube

У результаті суди першої та апеляційної інстанції дослідили, що водій дійсно порушив ПДР. Проте й погодились з аргументами водія щодо неприпустимості формального складення постанови у службовому автомобілі без проведення розгляду справи.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Розглядаючи матеріали справи, суд зробив висновок, що "патрульна поліцейська фактично не здійснювала розгляд справи про адміністративне правопорушення у необхідному порядку та лише склала оскаржувану постанову, перебуваючи у службовому автомобілі".

То ж суди визнали постанову поліції про притягнення водія до адміністративної відповідальності протиправною та скасували її (Справа №489/434/20). Якщо Ви порушили ПДР, це не звільняє інспектора від обов’язку дотримуватися процедури розгляду справи, як це передбачено статтею 279 КУпАП.

Патрульна поліція. Фото: скрин відео
Патрульна поліція. Фото: скрин відео

Нагадаємо, на АЗС знову змінилися ціни на автогаз: яка вартість палива на українських заправках

Як повідомляв "Знай.ua", план росії провалився: українцям розповіли, що буде з пальним на АЗС у липні

Також "Знай.ua" писав, українські АЗС змінили ціни на паливо: за скільки можна заправитися