Це свято дуже молоде, його відзначають щороку з 2012 року. День унікальний тим, що його відзначають сьогодні лише в Україні.

День сім'ї припадає на день Петра та Февронії, покровителів сім'ї та шлюбу. Їхній шлюб є ​​взірцем християнського подружжя.

Указ Президента "Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат та професійних свят" було підписано 30 грудня 2011-го. Цю дату відзначають лише в Україні. У світі є День сім'ї, який більшість країн відзначає його 15 травня – ця дата встановлена ​​Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 році.

Олександр Педан із сім'єю. Фото: пресслужба Нового каналу
Олександр Педан із сім'єю. Фото: пресслужба Нового каналу

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Покровителями свята є Петро та Февронія. Благовірний князь Петро був другим сином муромського князя Юрія Володимировича. Він вступив на муромський престол у 1203 році.

За кілька років до цього князь Петро захворів на проказу, від якої ніхто не міг його вилікувати. У сновидінні князю було відкрито, що його може зцілити Февронія, дочка "древолаза-бортника", який видобув дикий мед. Вона жила у селі Ласкове у Рязанській землі.

Февронію слухалися дикі тварини, вона знала властивості трав і вміла лікувати недуги, була гарною, благочестивою, мудрою та доброю дівчиною. Князь пообіцяв одружитися з нею після зцілення. Февронія зцілила князя, але він не дотримав свого слова. Хвороба відновилася, а Февронія знову вилікувала його і вийшла за нього заміж.

Петро і Февронія
Петро і Февронія

Коли Петро успадкував престол, бояри не захотіли мати княгиню з простого стану, заявивши йому: "Або відпусти дружину, яка своїм походженням ображає знатних пані, або залиш Муром". Тоді пара на човні відпливла Окою і почала жити простим життям, насолоджуючись тим, що вони разом.

У Муромі почалися міжусобиці і вбивства за престол. Тоді бояри схаменулися, зібрали пораду і вирішили звати князя Петра. Князь та княгиня повернулися. Февронія ж зуміла заслужити на кохання городян. У похилому віці князь і княгиня прийняли чернечий постриг у різних монастирях з іменами Давид і Єфросинія. Вони хотіли померти в один день і заповідали покласти їх тіла в одній труні, заздалегідь приготувавши гробницю з каменю з тонкою перегородкою. Так і сталося – померли вони в один день та годину – 25 червня (за новим стилем – 8 липня) 1228 року.

Нагадаємо, що Сергія Лаврова виперли з G20 на Балі: державі терористу влаштували теплу зустріч .

Раніше ми повідомляли, що ЗСУ готують наступ на Херсон, але окупанти провально намагаються перешкодити - ISW .