Через окупацію частини міст України жителі нашої країни помітили дефіцит деяких продуктів харчування. Особливо це було помітно на прикладі овочів та фруктів, які зазвичай завозили з Херсонської області.

А що ж відбувається з цінами на продукти із борщового набору і чи є повний набір цих продуктів на ринках? У цьому розібралися кореспоненти "Сніданок за 1+1".

Борщовий набір, скріншот: YouTube
Борщовий набір, скріншот: YouTube

Продавець Володимир підтверджує підвищення вартості продуктів із борщового набору.

"Дуже підвищилися... Картопля вдвічі дорожча, ніж минулого року. Капуста теж у 2-3 рази дорожча" , - ділиться українець, хоча його син того дня продав дуже багато продуктів на борщ.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

10-річний хлопець переконаний, що цією кількістю можна було б нагодувати "Азовсталь", адже лише картоплі він продав 3-4 ящики.

Азовсталь. Фото: Telegram
Азовсталь. Фото: Telegram

І скільки ж обійдеться в середньому порція борщу на 4 осіб?

Продавець Володимир порахував, скільки потрібно продуктів на каструлю.

"Це один бурячок, 2 моркви, 10 та 15 гривень. Цибуля - 20, невелика капуста - це ще нехай 20. І якщо ще помідори... Загалом, без м'яса - 60-70 гривень", - розповів українець.

А от якщо брати ще й свинину, яка зараз у середньому коштує 140-150 гривень за кілограм, то борщ коштуватиме мінімум 130-140 гривень. І це більш ніж на половину більше, ніж торік.

Лідери у підвищенні цін із продуктів борщового набору – це буряк та морква, вони зросли практично в 2 рази. Цибуля зросла на відсотків 60-70, а капуста вже зростала до 50%.

Борщовий набір, скріншот: YouTube
Борщовий набір, скріншот: YouTube

Але є й гарні новини: ми пережили період, коли на ринок постачають молоді овочі з відкритого ґрунту із півдня Українни. І ми вступаємо в період, коли на ринки активно починає надходити місцевий урожай. Економісти переконані, що ціни почнуть падати вже через кілька тижнів і борщ обійдеться лише на 10-15% дорожче, ніж торік.

Нагадаємо, що в Україні різко здорожчали цукор та олія: які ціни на популярні товари в супермаркетах.

Раніше ми повідомляли, що "ПриватБанк" підняв курс валют при оплаті карткою: для українців за кордоном все стане дорожчим.