Свято Івана Купала українці відзначають у ніч з 6 на 7 липня. Оскільки у нього язичницьке коріння, колись давно це свято відзначали у червні в День літнього сонцестояння.

Це традиційне слов'янське свято існувало задовго до хрещення Київської Русі. Все змінилося з приходом християнства, то ж святкування перенесли, присвятивши цей день Різдву Іоанна Хрестителя.

Купала входило до щорічних русалій, які починалися з дня сонцестояння в червні. Останній день, Горпина Купальниця, припадав на 6 липня, а Купала починалося після обіду та тривало усю ніч.

Івана Купала, фото з gettyimages
Івана Купала, фото з gettyimages

Строгі заборони на Івана Купала:

1. У ніч на свято не можна спати, оскільки до хати може пробратися нечисть. Наші пращури вірили, що в цей час прокидаються відьми, водяні, русалки тощо.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

2. Не можна також позичати, адже вважається, що так можна віддати добробут.

3. Якщо цього дня знаходили гроші, то їх не можна було підіймати, щоб не принести до свого дому біди, якої таким чином позбувся колишній власник грошей.

4. Не можна купатися у водоймах, адже вважається, що русалки можуть затягнути під воду.

5. Якнайдалі від води радили триматися дітям, вагітним жінкам та старим. Пращури вважали, що погань може їм нашкодити.

6. Не можна бити свійських тварин, особливо корів, які дають молоко.

Івана Купала у Львові
Івана Купала у Львові

Нагадаємо, Івана Купала 2022: як побачити нареченого без виходу з дому, навіщо стрибати через багаття та дієві ворожіння на свято

Як повідомляв "Знай.ua", як позбутися колорадського жука без хімії: народні способи, які врятують картоплю

Також "Знай.ua" писав, як прогнати жука короїда зі свого саду: найефективніші народні способи позбутися шкідника