Багато українців через війну змінили місце проживання, втратили житло, а нерідко й документи. Проте передусім потрібно пам'ятати, що втрата документів не позбавляє права на володіння житлом.

То ж у випадку, якщо потрібно продати квартиру, а документи на житло ви втратили, насамперед потрібно взяти виписку з електронного реєстру речових прав на нерухоме майно, повідомляє Domik.ua

Як зазначається, якщо ви втратили оригінали документів на житло це позбавляє власника житла можливості розпоряджатися цим майном на свій розгляд, хоча саме право володіння залишається.

Житловий будинок. Фото: скріншот youtube
Житловий будинок. Фото: скріншот youtube

"На жаль, єдиної державної структури, уповноваженої на відновлення втрачених / викрадених / зіпсованих документів на право власності, немає. Якщо документ загублений, слід дотримуватися такого правила: який орган видав документ на квартиру, той потім і повинен видати дублікат (відновити його)", — йдеться в публікації.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Інструкція, як продати квартиру, коли документи втрачено:

  • Треба взяти витяг з електронного реєстру речових прав на нерухоме майно (якщо право власності на нерухомість було отримано після 2013 року), або інформаційну довідку з державного БТІ (у разі, якщо право власності на квартиру оформлялося до 2013 року).
  • Проаналізувавши зазначені документи, ви зможете дізнатися, коли й ким було зареєстровано право власності на нерухомість. Далі ви зможете звернутися за тим, щоб отримати дублікат втраченого документа.

Будівництво житлового будинку, скріншот: Youtube
Будівництво житлового будинку, скріншот: Youtube

Водночас при пошуку в електронному реєстрі речових прав Ви можете побачити рішення суду при розподілі майна подружжям, визнанні права власності на спадщину тощо. У разі, коли таке рішення суду втрачено, потрібно звернутися до суду першої інстанції, який виносив рішення для отримання його копії.

У випадку, якщо орган видачі документа ліквідовано, необхідно отримати лист-відмову у видачі дубліката свідоцтва на право власності у зв'язку з його відсутністю в архіві і звернутися до державного реєстратора або приватного нотаріуса за реєстрацією права власності в державному електронному реєстрі без документа, що встановлює право.

Житлові будинки, фото: Знай.ua
Житлові будинки, фото: Знай.ua

Нагадаємо, морпіх Олександр назвав два факти, завдяки яким Україна переможе у війні: "Знання рятують життя"

Також ми писали, заслужений діяч науки й техніки України пішов на війну з двома синами - мріє дописати свої книги: "Живемо у великий час"

Нагадаємо, українець, який залишив бізнес в Польщі і служить у лавах ЗСУ, розповів про провал ворога: "Падлина відступила"