Українці просять президента дозволити чоловікам призовного віку виїжджати за кордон.

Відповідне звернення з'явилась на сайті електронних петицій президента. зауважимо, що документ був зареєстрований на сайті 18 травня та вже за три дні набрав необхідну кількість голосів - 25000.

На сьогодні законодавчо склалася така ситуація, що чоловіки призовного віку, зокрема студенти, особи з особливими потребами, не підлягають до мобілізації, проте за кордон виїхати не можуть.

Крім того, до України повернулася з заробітків велика кількість чоловіків, проте до лав армії їх поки не зараховують, а повернутися знову на роботу вони не можуть. Виходить, що багато людей вимушені сидіти вдома без роботи, матеріально свої сім'ї забезпечити в них немає можливості.

Крім того, економічно невигідно, щоб заробітчани сиділи вдома, адже лише за минулий, 2021 рік, за даними НБУ, вони зробили перекази до України на суму 15 млрд доларів.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Крім того, автор скаржиться, що така заборона створює корупційну складову з боку воєнкомів та прикордонників.

Отже, у петиції пропонується:

  • дозволити вільний перетин кордону чоловікам у віці від 18 до 60 років:
  • впорядкувати переглянути порядок призову під час мобілізації, запровадивши пріоритет призову добровольців;
  • посилити відповідальність співробітників воєнкоматів та прикордонних пропускних пунктів за корупційні правопорушення.

Додамо, що українці продовжують підтримувати петицію, попри те, що голосів достатньо. У самому документі зазначено, що петиція очікує на розгляд.

До слова, у МОЗ нагадали про обов'язкову вакцинацію під час війни: національний календар щеплень.

Нагадаємо, що Київ прийме Євробачення-2023: Віталій Кличко привітав Kalush Orchestra і зазначив, що столиця вже готується.

Раніше ми писали, у Мінцифри розповіли, чи приходитимуть повістки українцям у додатку "Дія".