У 2022 році свято Світлої неділі у християн православного обряду припадає на 24 квітня, на тиждень пізніше католицького Великодня.

Великдень - одне з найстаріших і найголовніший з християнських свят. Слово "пасха" трансформувалося з давньоєврейського слова "песах", що означає "позбавлення". Воно, згідно зі Старим Заповітом, символізує вихід євреїв з єгипетського полону. У християнській традиції це свято встановлено на честь Вознесіння Ісуса Христа.

У свята немає щорічної фіксованої дати. Зазвичай це рання весна. Великдень щороку вираховується за церковним календарем. Найчастіше католики і православні святкують Світлу неділю в різні дні. Хоча іноді ці дати збігаються. В останній раз це сталося зовсім недавно, в минулому році.

Великдень, скріншот: Youtube
Великдень, скріншот: Youtube

Традиції Великодня

Свято на нашу землю прийшло з прийняттям християнства з 988 році князем Володимиром. За більш ніж тисячолітню історію святкування, Великдень на Русі придбала свої особливості.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

До наступаючої Страсного тижня починають готуватися далеко заздалегідь. Так, з 19 лютого у всіх віруючих починається Великий піст. Протягом майже двох місяців відмовляються від вживання в їжу м'яса, молочних продуктів, солодощів, яєць і риби. Двічі на день необхідно молитися, а також читати Біблію та іншу релігійну літературу.

Кульмінацією підготовки вважається тиждень до Великодня. У дні Великої Христової седмиці православні згадують останні дні Христа, проведені ним на землі. У звичай увійшло з четверга, який отримав назву чистого, готувати себе і свій будинок до Воскресіння. Після того, як православний в четвер прокидався, він вмивався срібною водою, займався генеральним прибиранням власного житла, а також починав пекти паски.

До самого Великодня не дозволялося ні прибирати в будинку, ні торкатися до святкової їжі. У Страсну суботу прийнято ходити з ночі до церкви для того, щоб освятити святою водою великодні паски. У Суботній день вся увага християн прикута до Храму Гробу Господнього в Єрусалимі. Саме в цьому храмі сходить з небес Благодатний вогонь. Він символізує воскресіння Христа. За православною церковною традицією в рік, коли вогонь не зійде, трапиться кінець світу.

На вечірню службу як священики, так і парафіяни одягаються в чистий святковий одяг. Це символізувало позбавлення від зла і початок нового життя. Із завершенням вечірньої служби починається "розговіння", тобто з цього дня православним дозволяється повернутися до свого звичайного раціону харчування.

Великдень 2022, богослужіння ПЦУ фото Знай.ua
Великдень 2022, богослужіння ПЦУ фото Знай.ua

Великодні прикмети

За тисячоліття свято знайшло і безліч прикмет. Нові і старі християнські традиції давно тут переплелися з народними віруваннями. У ці дні деякі речі не дозволялося брати, наприклад, дівчата ні в якому разі не повинні брати сіль руками, щоб руки не потіли.

У Великдень для того, щоб завжди бути молодою, дівчині потрібно було вмиватися лише водою з червоного яйця. Щоб стати міцною-необхідно було обома ногами встояти на сокирі. Якщо дитина народжувався в великодній період, то в майбутньому його чекала удача і відмінне здоров'я. Чарівною була вода, яку брали з колодязя в ніч перед неділею. Нею можна було прибрати всі злі наговори і наклепи.

Нечисту силу можна було прибрати з дому і якщо покатати по периметру двору або будинку перше в день знесене яйце будь-якої домашньої птиці. Зробити це потрібно було обов'язково в Воскресіння Христове. Якщо дівчина хотіла в цей рік швидко вийти заміж, то протягом божественного служіння їй потрібно вимовити: "Воскресіння Христове! Відправ для мене особисто судженого холостого!".

Існують і любовні прикмети в Світлу неділю. Так, якщо вдарилася дівчина ліктем, то значить, що коханий в цей момент згадав про неї. Поцілунки обіцяв зачесався рот.

У Дні святого свята в народі прийнято вітати один одного. Будь-якому знайомому говорять фразу "Христос Воскрес!", а у відповідь чують: "Воістину Воскрес". З Христовою неділею прийнято вітати красивими листівками з картинками. На картинках зображують великодніх зайчиків, малюють великодні паски і розфарбовані яйця.

Прикмети на 24 квітня

- Якщо в цей день йде дощ-весь залишок весни буде непогожим

- Грім гримить-осінь порадує хорошою погодою

- Ніч ясна, а на небі багато зірок - можуть прийти заморозки