Великий адронний колайдер, який колись вважали причиною кінця світу, повинен бути знову включений після більш ніж трирічної модернізації, щоб зробити його більш потужним.

Відповідний пост розмістили на сторінці «Daily Star»

Найпотужніший у світі прискорювач частинок ось-ось знову запрацює після трирічної перерви.

Великий адронний колайдер в ЦЕРН недалеко від Женеви, Швейцарія, був закритий для доопрацювань і оновлень ще в грудні 2018 року, але зіткнувся з деякими затримками через пандемію коронавірусу.

Великий адронний коллайдер
Великий адронний коллайдер

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Але тепер машина готова до повторного включення в період з 22 по 24 квітня, повідомив Space.com представник CERN.

Кажуть, що третій запуск слідує за успіхом запуску 1 (2009-2013) і запуску 2 (2015-2018) для вивчення загадкових явищ, таких як темна матерія. Її існування ще потрібно довести.

Великий адронний коллайдер
Великий адронний коллайдер

Потужний експеримент працює, прискорюючи частинки, такі як протони, майже до швидкості світла, при якій частинки стикаються один з одним.

Колайдер генерує сотні мільйонів зіткнень частинок кожну секунду, що робить його найпотужнішим прискорювачем у світі.

Великий адронний коллайдер
Великий адронний коллайдер

Очікується, що останній запуск триватиме до 2024 року, після чого він буде закритий для подальших оновлень.

Ці оновлення звузять протонні пучки колайдерів, щоб збільшити кількість зіткнень, що призведе до запланованої зміни його назви на "Великий адронний колайдер високої світності" до 2028 року.

Великий адронний коллайдер
Великий адронний коллайдер

Ще в 2008 році, коли вперше був розкритий проект вартістю 5 мільярдів фунтів стерлінгів, вчені, які готувалися до «включення», отримали загрози смертю від критиків, які побоювалися, що проект може знищити Землю.

Електронні листи з погрозами і стривожені телефонні дзвінки від представників громадськості, які побоюються, що це може створити руйнівну чорну діру, не давали спокою всім.

Великий адронний коллайдер
Великий адронний коллайдер

Вчені намагалися відтворити умови, що існували в першу мільярдну частку секунди після Великого вибуху.