За тиждень до Великодня святкують Вербну неділю. Цього року свято, яке відноситься до 12 найважливіших дат церковного календаря, припадає на 17 квітня.

Вербною неділею називають велике християнське свято - Вхід Господній в Єрусалим. Вибір на вербу припав не випадково, адже це дерево здавна наділяли позитивними властивостями і використовували для захисту від зла. Після Вербної неділі починається Страсний тиждень.

За кілька днів до свята віруючі зрізають гілочки верби і ставлять у воду, щоб вони розпустилися. Це дерево є символом оновлення, чесноти і нового життя.

Освячення верби, УПЦ
Освячення верби, УПЦ

Протягом року освячені гілочки верби зберігають в будинку. Адже вважається, що вони захищають житло від зла і негативу. Викидати гілочки верби не можна, їх можна лише спалити.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

З давніх-давен існує традиція злегка бити один одного освяченою вербою зі словами: "Не я б'ю, верба б'є! Через тиждень Великдень". Вважається, що такий ритуал дарує здоров'я і добробут.

Суворі заборони у Вербну неділю:

  • Сваритися, лаятися, злитися. Відмовляти в проханнях.
  • Фізично працювати. Заборонена і домашня робота: прибирання, шиття, готування.
  • Віддаватися гучним розвагам, відвідувати розважальні заклади, вживати алкоголь.
  • Їсти м'ясо, яйця, молоко, адже триває Великий піст. Однак, 17 квітня дозволено споживати рибу і невелику кількість вина.

Верба - фото Знай.ua
Верба - фото Знай.ua

В умовах війни українцям краще утриматися від відвідування церкви, адже вербу можна освятити вдома, прочитавши при цьому потужну молитву.

Молитва у Вербну неділю

Сьогодні зібрала нас благодать Господня, його сила і твердість. Я, раб Божий (ім'я), повторюю твій шлях, як Ти сказав: "Дам я Пасху з учнями моїми".

За шість днів до дня того, відвідав Ти Віфанію. Дай же, Ісус Христос, спокій і щастя віруючим у цей день, з тією твердістю духу, з якою наказав Ти: "Лазаре, прийди" за шість днів до Пасхи і воскрес Лазар.

Ти в'їхав у місто на молодому віслюку і звернув своїм виглядом не віруючих на віруючих, грішників на благодійників. Язичники стали вмить слухняними християнами, варто було Тобі з'явитися у них на очах.

За Тобою ввійдемо і ми, віруючі християни, в новий Єрусалим і від мови Церква з пророком Захарією прокажемо, що прийшло граду цьому спасіння в Твоєму обличчі.

Христосе, Тобі віддаю я свої молитви. Побач любов до себе, що виходить із людських сердець, та не залиш нас, дітей своїх і послідовників, скорботі земної, в пастці Диявола.

Дай нам силу прощення і молосердя, дозволь досягти радості свята святого Великодня і зустріти цей веселий день, оспівуючи і прославляючи Тебе, Твого Батька і Святий Дух Твій. Відтепер нехай будуть душі наші від гріха очищені.

Славимо ми царство Твоє небесне і батька Твого, Господа Бога, нехай буде воно вічно, Амінь.

Вербна неділя, фото Знай.uа
Вербна неділя, фото Знай.uа