Кашель – це наслідок якоїсь хвороби. Він очищає дихальні шляхи. Але ми сприймаємо його інакше: кашель нас мучить, він нам набридає, тому хочеться якнайшвидше його позбутися.

«Усі ліки, які пригнічують кашель, призводять до того, що в легенях накопичується слиз і виникають ускладнення здоров’я, – пояснив доктор Комаровський. – Тому будь-які засоби від кашлю використовуються лише для дуже обмеженої кількості хвороб».

Наприклад, коли в людини кашлюк або пацієнту після операції боляче кашляти. Але загалом жодного відношення до самолікування ці ліки не мають.

А щодо відхаркувальних засобів? Відомо, що вони полегшують відкашлювання і роблять густий слиз рідким.

«Але ви повинні знати: якщо в організмі достатня кількість рідини, тоді мокрота в легенях рідка, – сказав експерт програми «Ранок з Україною». – Тобто коли багато рідини в організмі – легко відкашлюватися. Якщо дефіцит рідини – відкашлюватись складно. Саме тому практично ніде у світі не використовуються відхаркувальні засоби».

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами лікаря-педіатра вищої категорії, ефективність відхаркувальних засобів порівняно з рясним питтям не доведена. Тобто будь-які пігулки та сиропи від кашлю не мають ефекту, якщо в організмі дефіцит рідини. Ба більше, вони можуть призвести до того, що ви довго і болісно кашлятимете, але поліпшення так і не настане.

«Треба просто багато пити, – порадив кандидат медичних наук. – Дуже допомагає тепле молоко з медом».

Обирайте мед у стільниках, його в такому вигляді бажано смоктати. Різні настоянки на травах та збори – це із серії «треба хоч щось випити», тому що вони, за словами доктора Комаровського, не допомагають.