Про успіхи на економічному фронті прозвітували в Департаменті стратегічних розслідувань (ДСР) Національної поліції України. Правоохоронці нанесли економічний удар по активах майже 7000 проросійських компаній, які намагалися маскуватися в Україні, ухилятися від податків та навіть санкцій.

За ініціативою ДСР, спільно з НБУ та Держфінмоніторингом, заблоковано операції з виведення грошей проросійських компаній. Їхні мільярдні активи могли слугувати підтримці воєнних дій в Україні, а значить і вбивству мирних українців. Але ці гроші заморозили, доля фінансів вирішується просто зараз.

В ДСР зазначають, що приміром 3600 українських компаній, лише за останній рік завезли з країни агресора товарів на 215 млрд грн. Але, оплатили менше половини зазначеної вартості. Виходить, що фактично 120 млрд грн може бути переведено до компаній агресора за встановленими контрактами імпорту з росією. Саме ці сотні мільярдів мають стати додатковим надходженням саме до економіки України. Майже ідентична ситуація прослідковується і з іншими компаніями, які завозили товари з Білорусі. За торік вони також імпортували товарів на суму в 218 млрд грн та вже здійснили оплату 142 млрд грн. Фактично ще 76 млрд грн може бути переведено до компаній Білорусі, які слугували виключно для маскування поставок з рф та уникнення санкцій. Ці 76 млрд гривень також можуть служити інтересам України, а не країни-агресора.

Заблоковані кошти ще у понад 300 суб’єктів господарювання та 200 українських компаній, якіупродовж минулого року повернули майже 11 млрд грн відсотків за контрактами позики на адресу підконтрольним росії офшорам. Варто зазначити, ці компанії мінімум 10 років повинні ще виплачувати як відсотки, так і саме тіло кредиту.

В ДСР виявили, що частина вказаних імпортерів, позичальників підконтрольна РФ та РБ та не реєструвалась представництвами агресора, приховувалися кінцеві власники, все це було зроблено з метою уникнення санкцій та ухилення від оподаткування.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Також під пильне око правоохоронців потрапили ще 8 підприємств-імпортерів, які здійснили з 24.02.2022 оплату нібито «критичного імпорту» (с/г техніка, запчастини, обладнання і т.п.) на загальну суму понад 800 млн. грн., проте характер задекларованих зовнішньоекономічних операцій свідчить про їхню удаваність та відсутність економічної мети.

Після вищенаведених попереджувальних заходів, здійснюється аналіз понад 200 найбільших резидентів, які мають зовнішньо-економічні відносини з країнами – агресора з метою вирішення питання щодо застосування санкцій, початку міжнародних розслідувань, арешту активів у межах кримінального провадження з подальшою передачею в управління АРМА та націоналізацією.

Фактично в разі блокування вказаних коштів на рахунках установлених компаній та доведення їх належності до країни-агресора або як до незаконно отриманих, юристи вважають, що можна сподіватися на їхню передачу в АРМА або навіть націоналізацію та використання для відновлення країни.