Після того як 24 лютого в Україну вторглися військові сили РФ, президент Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію в країні. Після, вже 15 березня було оголошено про запуск другої хвилі мобілізації.

Що таке загальна мобілізація

Загальна мобілізація - це поповнення Збройних Сил України новими військовослужбовцями по всій території країни. Загальна мобілізація проводиться протягом 90 діб після її оголошення в державі.

ВСУ, фото: Facebook
ВСУ, фото: Facebook

У такий час мобілізації підлягають всі громадяни, які можуть виконувати військовий обов'язок. Зазначається, що закликатимуть не всіх, а лише необхідну для ЗСУ кількість солдатів.

Не підлягають мобілізації наступні категорії громадян:

  • визнані непридатними до служби за рішенням медкомісії;
  • чоловіки і жінки, які були на період військових дій, заброньовані за органами державної влади;
  • батьки трьох і більше дітей;
  • батьки-одинаки і матері-одиначки;
  • батьки дитини з інвалідністю;
  • опікуни дитини-сироти;
  • народний депутат;
  • опікуни недієздатних осіб.

В першу чергу закличуть людей з досвідом у військовій справі. Чоловіків у віці від 18 до 27 років в першу чергу призовуть в армію. Чоловіки від 27 до 45 років потраплять в штаб, а старшы 45 працюватимуть з документами.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Всього є чотири хвилі мобілізації. Під час першої хвилі призивають оперативний резерв - колишніх військовослужбовців, які мали бойовий досвід або служили за контрактом. Під час другої хвилі - призиваються військовослужбовці, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом.

ЗСУ. Фото: скрін youtube
ЗСУ. Фото: скрін youtube

Третя хвиля передбачає призов офіцерів запасу - військовозобов'язані, які закінчили військові кафедри вузів. Під час четвертої хвилі призивають усіх жителів країни, які не мають обмежень за віком та станом здоров'я.

Чи будуть військовослужбовці відправлені на передову

Резервісти, які вже проходили військову службу раніше, будуть відразу направлені у військові частини без підготовки. Громадяни України, які не проходили військову службу, спочатку будуть мобілізовані на навчання до центрів ЗСУ. Навчання в залежності від спеціальності займе 7-20 днів.

Нагадавши, полонені російські окупанти розповіли, якої вони думки про владу рф: "відморозки". Шестеро полонених російських військовослужбовців засудили Путіна і обізвали його

Також Знай повідомляв, російський публіцист Олександр Невзоров "опустив" Путіна - не знає нічого про війну: "кабінетна істота"

Раніше Знай писав, окупант не повірив власним очам, коли йому показали "русский мир" в Україні: "у мене немає слів". Війна, яку принесли з собою росіяни їх самих жахає