Держфінмоніторинг України домігся виключення РФ з низки міжнародних організацій, окрім того, разом із Мінцифрою вони розшукують криптообмінники, пов'язані з підсанкційними банками, знаходять майно тих, хто причетний до військової агресії Росії.

Про це йдеться у звіті Держфінмоніторингу. Так, лише за кілька тижнів вдалося:

  • За участю Держфінмоніторингу ще 25 лютого призупинено членство РФ у Комітеті експертів Ради Європи із взаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Росія позбавлена права та можливості впливати на антилегалізаційні заходи в межах Ради Європи (США).
  • Починаючи з 5 березня підрозділ фінансової розвідки РФ позбавлений права та можливості здійснювати обмін інформацією в межах Егмонтської групи (надсилати запити з питань фінансової розвідки до міжнародних іноземних ПФР та отримувати відповіді).
  • Держфінмоніторинг надіслав звернення з проханням усунути РФ із FATF та внести РФ до чорного списку FATF. На підставі зазначених звернень 04.03.2022 р. FATF опублікував Публічну заяву у зв'язку із трагічними подіями в Україні.
  • За результатами робочих контактів із МЗС України Держфінмоніторингом вжито заходів щодо підготовки до надання прем'єр-міністра України на підпис звернень до керівників урядів держав-членів FATF щодо сприяння виключенню РФ із FATF та внесенню РФ до чорного списку FATF.
  • Держфінмоніторингом проведено комунікаційну роботу з ключовими представниками громадського сектору України щодо залучення інших формальних неформальних контактів до подальшої ізоляції РФ в антилегалізаційній сфері.
  • Держфінмоніторингом надіслано листа до Федеральної служби з фінансового моніторингу РФ (від 09.03.2022 № 609/210-09) про припинення Угоди між Державною службою фінансового моніторингу України та Федеральною службою з фінансового моніторингу Російської Федерації.

Що в Україні зробили?

  • Спільно з Мінцифрою та експертами виявляють криптообмінники, пов'язані з підсанкційними банками (Сбербанк та інші), з метою повного блокування їхнього хостингу;
  • Крім того, у тісній взаємодії з криптопровайдерами України та світу запустили механізм спонтанного блокування гаманців із РФ, не чекаючи запізнілої вказівки від FATF.
  • Держфінмоніторинг здійснює практичні заходи з ідентифікації активів осіб, причетних до агресії РФ. Забезпечуються аналітична діяльність, обмін інформацією та співпраця з Офісом Генерального прокурора та іншими правоохоронними органами.
  • Держфінмоніторингом опрацьовуються законодавчі ініціативи щодо удосконалення санкційного законодавства з метою звернення до бюджету активів підсанкційних осіб. Забезпечено контакт із НАЗК та іншими зацікавленими органами.