Богослужіння триватимуть 3 дні – як долучитися дистанційно

Завтра, 15 лютого, тисячі християн по всьому світу відзначатимуть Стрітення Господнє – велике свято, що належить до числа 12 найважливіших православних свят. Про цікаві подробиці з історії знаменного дня, "чудо"-приклад для сучасного покоління і розклад богослужінь онлайн дізнавалися Знай.ua.

Церква, православні свята - фото ПЦУ
Церква, православні свята - фото ПЦУ

Знаменні зустрічі і віра – приклад для нас

А відзначається Стрітення в пам'ять про величну подію – те, як Марія принесла до храму Ісуса Христа.

Сталося це на 40 день після Різдва Спасителя – саме в цей день мали приносити новонароджене немовля до храму, щоби посвятити його Богові, віддавши за це символічну плату.

"В цей день відбулася знаменна зустріч Богонемовляти на порозі Єрусалимського храму праведним старцем Симеоном. В даній події ми бачимо і зустріч людини з Господом, і зустріч Месії людьми, для спасіння яких Він прийшов, і пророче визнання Ісуса Христом-Месією. А також зустріч двох епох – старозавітної та новозавітної, що є дуже символічним", - зазначає старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик Михайло Омельян.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Михайло Омельян - фото Знай.ua
Михайло Омельян - фото Знай.ua

Старець, що зустрів у храмі Святого Йосифа Обручника, Пресвяту Богородицю і Ісуса Христа – це праведник, звіщений від Духа Святого, що він не зможе померти, доки не побачить Ісуса Христа.

"Старець Симеон зустрів Того, Хто був обіцяний Богом ще прабатькам як Визволитель від смерті для всіх людей. Дану подію засвідчує і праведна пророчиця Анна. Це свято засвідчує в особі Симеона і Анни зустріч старозавітного людства із Месією – тому воно і іменується Стрітенням", - підкреслює священик ПЦУ.

Церква, православні свята - фото ПЦУ
Церква, православні свята - фото ПЦУ

Праведні Симеон і Анна сподобилися зустріти Ісуса Христа, оскільки вірили в обіцяне Господом, служили Йому молитвою, правдою і добрими справами.

Ця історія є прикладом і для сучасного покоління.

"Господь відкрив Себе людям, які впродовж життя щиро, всім серцем бажали та чекали на цю вікопомну зустріч – а не заможним вельможам чи царям. Відкривайте і свої серця назустріч Господу – якщо ми хочемо зустріти Бога, то маємо покладати надію на Нього та щиро вірити", - відзначає кандидат богословських наук Михайло Омельян.

Церква, православні свята - фото ПЦУ
Церква, православні свята - фото ПЦУ

Записки за рідних і молитви "онлайн"

Впродовж 3 днів у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі відбудеться низка богослужінь. А у день свята 15 лютого – і освячення води та свічок.

Скріншот
Скріншот

Сьогодні о 17.00 розпочалося Всенічне бдіння напередодні свята Стрітення Господнього – його очолює предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній.

Церква, Митрополіт Епіфаній - фото ПЦУ
Церква, Митрополіт Епіфаній - фото ПЦУ

Важливо, що долучитися до богослужінь усі охочі можуть дистанційно – вони транслюються на ютуб-каналі монастиря, Православної церкви України і на офіційній сторінці ПЦУ на Фейсбуці.

Церква, православні свята - фото ПЦУ
Церква, православні свята - фото ПЦУ

Також у кафедральному соборі Православної церкви України приймають онлайн-записки – за здоров’я та упокій близьких.

"Кожен може подати онлайн-записки для молитви за своїх рідних і близьких людей. У Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі постійно лунає молитва – братія храму звершує щоденні уставні богослужіння, дотримуючись діючих в країні карантинних приписів, тим самим дбаючи про вірян", - підкреслює священник ПЦУ Михайло Омельян.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

А подати їх можна, заповнивши електронну форму за цим посиланням.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.