Багатьом українцям загрожує потрапляння в Єдиному реєстрі боржників. Тільки за 2021 рік чисельність боргів зросла майже на 1,5 мільйона, а їх сумарна кількість збільшилася на третину. Про це повідомляє "Мінфін", посилаючись на дані Опендатабот.

Якщо порівнювати з 2020-м роком, приріст тоді становив 1,2 мільйонів заборгованостей.

Скрін, Інфографіка, Мінфін
Скрін, Інфографіка, Мінфін

Найшвидше зростають борги в таких категоріях:

  • стягнення коштів, тобто борги фізичних осіб за кредитами, а також перед компаніями та організаціями. Таких випадків стало на 47% більше-додалося 567 тисяч боргів;
  • заборгованість з оплати комунальних послуг-на 41% більша, або приріст у 140 тисяч боргів за минулий рік. Загальний борг на 1 грудня 2021 року становить 72,7 мільярдів гривень.
  • борги у справах про адміністративні правопорушення-на 35% більше, що становить 285 тисяч боргів.

Скрін, Інфографіка, Мінфін
Скрін, Інфографіка, Мінфін

Популярні новини зараз
Оскаржите після мобілізації: у новому законі знайшли дивну норму Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня
Показати ще

Основна частина боргів стосується заборгованостей перед банками, компаніями та організаціями — 1 мільйон 761 тисяч 749 боргів, стягнення коштів на користь держави — 1 мільйон 629 тисяч 505 боргів, штрафи за порушення ПДР — 1 мільйон 327 тисяч 440 боргів.

Потрапляння до реєстру загрожує боржникам низкою обмежень, зокрема: забороною на виїзд з країни; блокуванням коштів на рахунках у банках і забороною відкривати нові рахунки. Крім того, таким людям заборонять продавати і купувати автомобілі, нерухомості. Заборгованість буде стягнута з усіх офіційних доходів особи.

Нагадаємо, що Vodafone, Lifecell і Київстар відключать смартфони Android вже у вересні: хто в зоні ризику

Раніше повідомлялося, що податкові органи офіційно підтвердили відсутність податкових боргів - у Метінвесті прокоментували обшуки.

Також, мошенники перевипустили сім-карту українця і оформили на нього кредит