Сьогодні, 7 лютого, православні в усьому світі відзначають день пам’яті святого Григорія Богослова. Які існують прикмети та заборони на 7 лютого?

Хто такий Святий Григорій?

Григорій Богослов з’явився на світ у 326 році, в сім’ї Григорія, єпископа Назіанського. Його матір, коли була вагітна, дала обітницю, що син буде служителем церкви. У юного Григорія не залишалося іншого виходу, як тільки виконати материнську обіцянку.

Коли хлопець виріс і здобув блискучу освіту, він познайомився із Василієм Великим. У віці 26 років Григорій Богослов прийняв хрещення.

Повернувшись до рідного міста, він усіляко уникав будь-яких світських посад. Він заглибився у вивчення Біблії та складав релігійні псалми.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Григорій Чудотворець, фото: hram-olgi
Григорій Чудотворець, фото: hram-olgi

Деякий час він жив у пустелі зі своїм другом Василієм Великим, пізніше став єпископом міста Сасим і продовжував допомагати своєму батькові. На посаді архієпископа Константинопольського він боровся із аріанством, не зважаючи на супротив єретиків.

При імператорі Феодосії християнство у Візантії розквітло. Григорій вирішив, що його місія завершена, і повернувся жити в рідне селище Аріанз. Останні роки життя він провів у аскетизмі й молитвах.

Народні традиції на Григорія

Цей день у народі мав назву “Григоріїв день” або “Григорія Зимовказника”. Вважалося, що за погодою цього дня можна передбачити, чого очікувати від наступної зими.

Вірили, що на Григорія потрібно зробити якомога більше безкорисних добрих справ.

Григорій Чудотворець, скріншот: YouTube
Григорій Чудотворець, скріншот: YouTube

Прикмети 7 лютого

  • Якщо на Григорія випав новий сніг, то наступну зиму слід чекати пізно.
  • Сильний снігопад віщує ранню весну.
  • Голосно співають синиці - наближається похолодання.
  • Чути цвірінькання горобців – йде потепління.

Заборони 7 лютого

Сьогодні не можна ображатися на близьких через дрібні непорозуміння.

Заборонено лаятися і вживати алкоголь.

Раніше повідомляли, бабак Тимко підказав українцям, якою буде прийдешня весна-прогноз пухнастого синоптика.

Як повідомляв Знай.uа, весілля, премія і хвороби: як дізнатися майбутнє по голубам на своєму підвіконні - народні прикмети.

Знай.uа писав, сніг, хуртовини та мороз: Карпати перетворилися на справжню Лапландію.