Жінки були отруєні радіацією під час роботи на годинникових фабриках в 1920 році, багато з них втратили зуби і щелепи, а у деяких розвинувся невиліковний рак кісток.

Відповідний пост розмістили на порталі «Daily Star»

Більше 50 фабричних робітниць померли після того, як лизнули радій, перш ніж стали відомі руйнівні побічні ефекти радіації.

Коли радіація поширилася по їх тілах, у багатьох випали зуби і розвинувся рак кісток, а в однієї жінки відвалилася щелепа.

Наукова історія рясніє застережливими історіями, такими як історія фабричних робітників Америки 1920-х років, яких тепер називають радієвими дівчатами.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Радій був одним з перших виявлених радіоактивних елементів і входив до складу люмінесцентних фарб, якими годинникарі фарбували циферблати своїх виробів.

У 1920-х роках шкідливий вплив радіації на здоров'я не було широко відомо, що було трагедією для фабричних жінок.

Завод
Завод

Оскільки їхня робота полягала в тому, щоб вручну фарбувати циферблати годинника, їх роботодавці проінструктували їх облизувати кисті між нанесенням покриття, щоб надати їм чіткий вигляд.

Те, що жінки та власники фабрик не знали в той час, полягало в тому, що вони поглинали потенційно смертельні рівні радіації безпосередньо в свої тіла.

Руйнівні наслідки радіаційного отруєння не змусили себе довго чекати.

Ці болісні симптоми включають зубний біль, ураження, виразки, амінію і переломи кісток, оскільки радіація мутувала їх тіла.

Багато робітників в кінцевому підсумку захворіли на рак кісток.

У 1923 році перша радієва дівчина померла від свого стану найжахливішим чином, оскільки її щелепа відірвалася від черепа, перш ніж вона померла.

Радіація
Радіація

Це стало відомо як Radium Jaw, і до 1924 року загинуло ще більше дюжини робітників.

Вважається, що від отруєння померло більше 50 жінок, хоча точне число, швидше за все, ніколи не буде відомо.

Після успішної судової тяганини, влаштованої потерпілими Radium Girls, в спосіб виробництва годин були внесені значні зміни, і жінок більше не просили лизати кисті.

Дивно, що радієва фарба все ще використовувалася в годиннику аж до 1970-х років.

Нагадаємо, що молода дівчина загинула через верстата під час співбесіди на заводі.