"Аполлон-1" був першою пілотованою місією американської програми "Аполлон" з метою висадки людини на Місяць, але в результаті пожежі в кабіні під час репетиції запуску загинули всі три члени на борту.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «Daily Star»

1960-ті були десятиліттям занурення в космічну гонку між США і Радянським Союзом.

В рамках плану НАСА першим висадити людину на місяць вони розробили програму «Аполлон».

Аполлон-1, спочатку позначений як AS-204, повинен був бути запущений 21 лютого 1967 року в якості першого низькоорбітального випробування командно-службового модуля Аполлона.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Однак місія так і не відбулася, оскільки менш ніж за місяць до цього, 27 січня, кабіну охопила пожежа, в результаті якої живцем згоріли всі троє учасників.

Ракета
Ракета

Командирський пілот Гас Гріссом, старший пілот Ед Уайт і пілот Роджер б. Чаффі загинули в той день, коли слова "ми горимо " були останнім, що вони сказали.

Тріо було запечатано всередині космічного корабля, що готується до симуляції старту, щоб попрактикуватися в тому, що станеться під час їх реальної місії.

У той доленосний день астронавти увійшли в космічний корабель о 13:00, але приблизно через п'ять з половиною годин звичайні випробування прийняли похмурий оборот.

Відразу після 18:30 інженери в центрі управління польотами помітили збільшення потоку кисню і тиску всередині кабіни, що супроводжувалося спотвореною передачею, яка звучала як "пожежа".

Астронавти
Астронавти

Передача була нечіткою, але паніка була очевидна, оскільки астронавт, як вважають, кричав: "У нас сильна пожежа — давайте забиратися". Ми згораємо".

Передача тривала п'ять секунд і закінчилася несамовитим криком болю.

Інженери намагалися відкрити люк, але не змогли, а люди в центрі управління безпорадно спостерігали за тим, що відбувається в прямому ефірі.

Аварійні бригади відкрили двері "Аполлона" за п'ять хвилин, але зіткнулися з сильною спекою і густим димом.

Загоряння
Загоряння

Троє астронавтів "мабуть, померли миттєво".

Після трагічної аварії було розпочато розслідування, щоб з'ясувати, що призвело до цих катастрофічних подій.

Експертна комісія визначила, що на дроті від системи збору сечі утворилася дуга.

Нагадаємо, що компІлона Маска може запустити український супутник.