З 25 січня 2022 року в Україні починають працювати «фантомні» патрулі. Таким чином поліція контролюватиме дотримання правил дорожнього руху на дорогах. Що варто знати автовласникам, дізнавалися журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

На дорогах Києва та Харкова з’явилися поліцейські «авто-фантоми». Автомобілі Skoda Kodiaq сірого кольору без жодних розпізнавальних знаків будуть фіксувати правопорушення в автоматичному режимі без зупинки транспортного засобу. Зупинятимуть водіїв правоохоронці під час патрулювання лише у разі грубих порушень.

Фото: "Спецкор"
Фото: "Спецкор"

«У переважній більшість випадків автомобілі зупинятись не будуть. Усі порушення фіксуватимуть автоматично і так само будуть їх обробляти. «Фантоми» працюватимуть у режимі звичайного патрулювання», — розповідає заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Спеціальні автомобілі оснащено системами контролю швидкості рухомих машин. Також автівки мають камери, які фіксуватимуть порушення ПДР, що відбуваються попереду та позаду службового авто. Відеодокази надаватимуться порушникам у разі необхідності. Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків з подальшою перевіркою в базах даних.

Фото: "Спецкор"
Фото: "Спецкор"

Варто зауважити, що автоюристи ставлять під питання законність «фантомних» патрулів.

«Із законодавчої точки зору ми бачимо, що немає підґрунтя для запуску цих патрулів. Відсутня пряма інструкція та положення про саме ці «фантомні» патрулі. Можливо, вони ще не юстовані і не прийняті офіційно. Їхня робота може відбуватися лише в тестовому режимі», — коментує адвокат Богдан Кушнір.

Фото: "Спецкор"
Фото: "Спецкор"

Наразі лише 4 спецавтомобілі готові до патрулювання. Проте, впродовж 2022 року планується збільшити кількість поліцейських автомобілів на українських дорогах до 30.

Нагадаємо, що на вулицях України з'являться нові патрульні без розпізнавальних знаків: від штрафів ніхто не втече.

Раніше повідомлялося, що 16-річного хлопця, який в'їхав у натовп у Луцьку затримала поліція: Одногрупники кажуть, що любив кататися.

Також, парковок не вистачає, об’їхати неможливо: у Києві збираються брати гроші за в’їзд до центру.