Що готують нардепи?

Ініціативи зі збільшення розміру штрафів до 8500 грн та запровадження штрафних балів для водіїв, ініційовані у Верховній Раді під час новорічних свят, тисячі українців відверто назвали "здирницькими". Тож, схоже, нардепи вирішили згладити ситуацію і запропонували кілька "бонусних" законопроектів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Виплати у 9572 грн – кому пощастить?

Своєрідним подарунком українцям на Водохреща став проект Закону про внесення змін до ст. 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" № 6525. Він передбачає збільшення розміру допомоги по безробіттю.

Згідно з документом, він має бути не нижче 4-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня 2022 року він дорівнює 2481 грн) – тобто 9572 грн. Однак, передбачені такі виплати не всім.

Центр зайнятості, скріншот відео
Центр зайнятості, скріншот відео

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Законопроект підвищує розмір допомоги українцям, які є:

-особами, що приймали участь в АТО;

-учасниками бойових дій;

-особами з інвалідністю внаслідок війни;

-учасниками війни, ветеранам війни або іншим особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" в період безробіття.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

"Громадяни, які приймали участь в АТО, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни, ветерани війни мають вразливий психологічний стан, що може призводити до втрати робочого місця та неможливості пройти випробувальний період при влаштуванні на роботу. Розмір допомоги по безробіттю таким особам не дає можливості таким забезпечувати собі та членам сім’ї нормальне проживання", - йдеться у Пояснювальній записці.

Верховна Рада, Олександр Корнієнко - фото Знай.ua
Верховна Рада, Олександр Корнієнко - фото Знай.ua

Судовий "бонус" до 2200 грн

Сотні українців щомісяця стають заручниками діючих в країні "поборів".

Часто водії позбавляються можливості оспорити неправомірно винесені їм штрафи, а матері-одиначки елементарно подати позов на "вибивання" аліментів з батька дитини – виною тому розмір судового збору, який потрібно сплатити при подачі позову. А це – від 908 до 2207 грн, залежно від характеру заяви.

І вирішити це питання має законопроект № 6526, зареєстрований в Парламенті 18 січня – "Про внесення змін до ст. 5 Закону України "Про судовий збір" щодо встановлення пільги по судовому збору для громадян України".

За несплату штрафів транспортні засоби боржників  оголошують у розшук та вилучають
За несплату штрафів транспортні засоби боржників оголошують у розшук та вилучають

"В останні роки було прийнято негативні зміни, якими передбачено зменшення рівня соцзахисту найбідніших громадян України. Наприклад, відмінено норму з індексацій пенсій, а на 2022 рік затверджено розміри прожиткових мінімумів, які на 50% є меншими від фактичних. Таким чином, багато громадян не можуть звернутися до суду, оскільки при незначних доходах повинні сплачувати судовий збір", - зазначено у Пояснювальній записці № 6526.

Даний проект Закону звільняє від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях ціла низка позивачів. Під ці категорії підпадають члени багатодітної родини, ветерани війни, студенти та ін.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Та, перш ніж потрапити до сесійної зали Верховної Ради, дані законопроекти мають розглянути в профільних Комітетах.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ
Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Варто додати, що після місячної перерви Парламент розпочинає роботу вже на наступному тижні.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Рада затвердила нові штрафи за перетин кордону і "оренду" житла: від 850 грн до 10 тисяч – хто у списку.