В Україні залютував січень! Саме час витягати дублянки, шапки і теплі черевики. Правила того, як не замерзнути в січневі морози, нагадали у сюжеті програми «Факти ICTV».

Там нагадали, що тривале перебування на морозі першими відчувають кровоносні судини кінцівок, мерзнуть пальці рук, ніг і відкриті частини тіла: ніс, лоб, підборіддя, щоки.

За можливості не варто довго затримуватись на холоді, потрібно одягатися у теплий зручний одяг та взуття. На тривалі прогулянки краще взяти із собою гарячий чай. Ці прості правила врятують від переохолодження та обмороження.

Чоловік з обмороженням, фото: кадр з відео
Чоловік з обмороженням, фото: кадр з відео

Проблеми починаються, коли температура опускається нижче 10 градусів морозу. Обморозити шкіру можна за півгодини перебування на такому морозі.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Лікарі радять вдягатися в три шари одягу: білизну, светри і верхній одяг. Взуття бажано мати на товстій підошві. Речі мають бути нетісними, адже інакше тепло не зберегти.

Обов’язково рухайтеся, не сидіть. Не вживайте алкоголь в жодному разі!

Першими обморожуються підборіддя, вуха і ніс. Не варто розтирати їх снігом – краще просто зігріти долонями.

Грітися після переохолодження чи обмороження водою не можна, застерігають рятувальники. Так само, як і змащувати постраждалі ділянки жиром чи кремом. Краще сховати руки під теплу ковдру і налити собі гарячого чаю.

Пальцями ніг потрібно рухати у взутті, щоб не замерзли. Якщо ж ви обморозилися до пухирів, звертайтеся до медиків.

Коридор лікарні. Фото: Аргументи і факти
Коридор лікарні. Фото: Аргументи і факти
Коридор лікарні. Фото: Аргументи і факти

Перед виходом на вулицю краще поїсти щось калорійне, кожної години заходити в приміщення. А ще краще – перечекати кілька морозних днів удома.

Нагадаємо, що поради від полярників на зиму: як не перетворитися в "бурульку" на морозі, ці правила можуть зберегти життя.

Раніше повідомляли, що українців накриють морози до -17 градусів

Також, у вагон Укрзалізниці прийшла " Зимова казка – замети не гірші за Карпатські.