Сьогодні, 5 січня, у православному світі відзначають день Феодула Крітського. Які прикмети и забобони пов’язані із цим днем?

У переказах збереглося зовсім небагато відомостей про його життя. Феодул народився в третьому столітті нашої ери на острові Крит. За свою віру він разом із однодумцями був затриманий, підданий тортурам і загинув як мученик, коли всім християнам на Криті повідрубували голови.

Скрін, відео YouTube
Скрін, відео YouTube

Традиції цього дня

Раніше вірили, що на Феодула краще уникати користування гострими предметами. Вважалося, що якщо отримати поранення на свято, то весь рік мучитимуть болі та хвороби.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Краще цього дня займатися прибиранням у помешканні. Деякої роботи варто уникати – наприклад, не підшивати поділ сорочки, бо таким чином нібито майстриня вкорочує життя її власникові.

Вишиванки - фото Главком
Вишиванки - фото Главком

День бажань

У цей день можна загадувати бажання – воно має обов’язково здійснитися. Щоб так і сталося, потрібно виконати кілька умов:

  • зуміти вгадати, з якого ока випала вія;
  • за день зустріти десятьох вагітних жінок;
  • опинитися між двома людьми з однаковими іменами.

Час між Новим роком і Водохрещем завжди вважався особливо магічним, тому в цей період ворожили і загадували бажання на рік вперед.

Скрін, відео YouTube
Скрін, відео YouTube

Народні прикмети на Феодула

Якщо день сніжний і вітряний, липень буде холодний і дощовий.

У курнику тиша й спокій – чекай заметілі.

Кіт шукає тепле місце - наближаються морози.

Знай.ua нагадує: Майже сотня гримучих змій влаштувалися на сплячку під житловим будинком: таких сусідів і ворогу не побажаєш

Як раніше повідомляв Знай.ua: боже благословення? У небі вперше зійшла подвійна веселка, як виглядає унікальне видовище.

Також Знай.ua писав: Божий знак: чому лелеки в'ють гнізда на дахах українців