Китай почав випробування свого надгорячого електрогенератора EAST - ядерного штучного сонця, яке має температуру 70 мільйонів градусів і прагне забезпечити необмежену кількість чистої енергії

Відповідний пост розмістили на порталі «Daily Star»

Вчені в Китаї успішно провели випробування пристрою ядерного синтезу, який одного разу зможе виробляти необмежену кількість чистої енергії, виробляючи більше тепла, ніж наше власне Сонце.

Пристрій працює при температурі в трубопроводі 70 мільйонів градусів за Цельсієм, що в сім разів гаряче, ніж 15 мільйонів градусів на реальному сонці, яке в даний час забезпечує теплом все живе на Землі.

Для порівняння: Китайський пристрій приблизно в 350 000 разів гаряче фритюрниці, що працює на повну потужність.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Сонце
Сонце

Шанхайський експериментальний надпровідний токамак (EAST) пропрацював близько 17 хвилин 35 секунд у своєму останньому тесті. Це майже побило його попередній світовий рекорд в 120 мільйонів градусів, вперше встановлений в минулому році.

Генератор СХІД називається штучним сонцем, тому що він використовує ту ж техніку для виробництва тепла, що і наша власна величезна палаюча куля з газу і плазми в небі.

Цей метод, відомий як ядерний синтез, дуже важко створити штучно людям.

Однак успішне здійснення ядерного синтезу вже деякий час є довгостроковою метою фізиків-ядерників та інженерів.

Над проектом EAST, який обійшовся Китаю приблизно в 701 мільйон фунтів стерлінгів, ULT працюють більше 10 000 вчених. Це тому, що ядерний синтез, якщо його виробляти у великих масштабах, міг би стати відповіддю на енергетичну проблему людства.

Проект EAST
Проект EAST

Він не виробляє небезпечних відходів, як це роблять сучасні атомні електростанції, що використовують поділ ядер, яке може призвести до небезпечних ядерних аварій, таких як в Чорнобилі або Фукусімі.

У більш довгостроковій перспективі він може розігнати космічні кораблі до неймовірних швидкостей, чого ніколи не змогли б стійкі технології, такі як енергія вітру і хвиль. Це буде мати вирішальне значення, якщо Ілон Маск і НАСА коли-небудь захочуть регулярно доставляти людей на Марс.