З настанням морозів більша частина водойм України вкрилася кригою. Щороку, незважаючи на попередження рятувальників, люди, ризикуючи власним життям, виходять на лід. Поради, які допоможуть врятуватися в екстремальній ситуації, підготували журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

За останній місяць у водоймах загинуло близько трьох десятків людей, ще більше вдалося врятувати. Здебільшого, люди недооцінюють небезпеку тонкого льоду і виходять на нього. Рятувальники наголошують, що лід, який має товщину 10-15 см біля берега і здається безпечним, набагато тонший на середині водойми.

Фото: "Джедаї" лід
Фото: "Джедаї" лід

У разі, якщо людина провалилася під воду, треба дотримуватися наступного алгоритму дій: упертися ліктями в кригу, без різких рухів підтягнути себе на лід, вибиратися з того боку, з якого провалилися, а далі обережно і поволі повзти.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Особливо уважними на льоду необхідно бути рибалкам. Обов’язково мати при собі рятувальний набір: 20-метрову мотузку, цвяхи та гостру палицю.

Фото: "Джедаї" лід
Фото: "Джедаї" лід

«Забороняється перевіряти міцність криги ударами ніг. Під час руху по поверхні льоду необхідно оминати небезпечні ділянки, вкриті товстим шаром снігу. Біля місць з рослинністю лід завжди тонкий та крихкий», — зауважує Андрій Ткач, співробітник ДСНС України в Черкаській області.

Фото: "Джедаї" лід
Фото: "Джедаї" лід

Варто зазначити, що перебування людини у воді температурою 2-3°С несе смертельну небезпеку через 10-15 хвилин. Якщо температура води від –2°С, смерть може настати через 5-8 хвилин. У ДСНС закликають утриматися від прогулянок по кризі і не виходити на лід без нагальної потреби.

Нагадаємо, під Києвом двоє янголят пішли під лід – мама вже ніколи не обійме доню.

Як повідомляв портал "Знай.ua", батьки просять у Зеленського скасувати ЗНО і заборонити мобільні телефони в школах. Українці просять заборонити учням користуватися мобільними телефонами.

Також "Знай.ua" писав, що українці просять про субсидії для всього населення країни: "В кого дохід, не перевищує 50 тисяч гривень". Українці просять призначити субсидії всьому населенню країни.