Українці вже починають активно готуватися до новорічних свят. Саме тому господині по всіх країні скуповують продукти, складають плани, що смачного і незвичайного подати на стіл.

Та як тільки свята завершуються, у багатьох виникне інший головний біль – як скинунути зайві кілограми, які таки набрали, хоча намагалися їсти всього небагато. Дієтолог Андрій Маковецький зі Львова радить заздалегідь готувати організм до свята, передає "ZAHID.NET".

Напередодні святкового застілля варто пити більше чистої води, адже її нестача стимулює відчуття схожі на голод, що ввечері може призвести до переїдання.

Новорічний стіл,  фото Getty Images
Новорічний стіл, фото Getty Images

Також дієтолог зазначає, що протягом дня не потрібно, так би мовити "тримати місце" й голодувати до вечора, сподіваючись поласувати смаколиками. Протягом дня можна їсти овочі, зелень з додаванням нежирних білкових продуктів (яйця, риба, куряче філе, телятина). Ідеально на етапі підготовки не споживати протягом дня вуглеводи (крупи, макарони, картоплю та все мучне і солодке)

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Як знизити калорійність страв?

- замість хліба використовуйте рисові хлібці;
- зробіть котлети з м’яса без хліба, гречки чи рису і запечіть їх, а не смажте;
- якщо не можете обійтися без майонезу, то беріть 30% жирності, а не 67-80%;
- замість консервованого горошку використовуйте заморожений;
- замість 3 ст. л олії, використайте лише одну , а ще 2 ложки додайте лимонного соку, гірчиці в зернах чи соєвого соусу, щоб страва не була сухою;
- замість кремового торту, зробіть чізкейк без запікання – з сиру, меду, сухофруктів та грецького йогурта;
- до страв, у які раніше додавали більше вуглеводів (крупи, макарони, картопля), тепер додайте більше овочів і білкових продуктів.

Новорічний оселедець, фото: Повар.ру
Новорічний оселедець, фото: Повар.ру

Дієтолог радить відмовитися від компотів, солодкої води, фрешів. Протягом вечора пийте лише чисту воду, бо солодкі напої підніматимуть рівень цукру і відчуття ситості ніколи не настане. Як зазначає дієтолог, раціон святкової ввечері на 90% має складатися з овочевих салатів та білкових продуктів.

До того ж дієтолог каже, що не потрібно вживати жодних пігулок для покращення травлення. Так ви лише збільшите об’єм їжі, яку зможете з’їсти.

Що можна класти на тарілку?

Без шкоди для фігури можна їсти холодець. Він смачний і містить багато колагену, що добре для шкіри, і не містить багато калорій. Якщо стоїте перед вибором: вінегрет чи олів’є, то безперечно вінегрет. І хоч до його складу входить олія, але цей салат є не надто калорійним, на відміну від олів’є.

Новорічний стіл, скріншот: Youtube
Новорічний стіл, скріншот: Youtube

Можна досхочу їсти всі листові та овочеві салати, в яких не має твердого чи м’якого сиру. Також до тарілки покладіть квашені або мариновані овочі мають, які мають майже нуль калорій, а також позитивно впливають на травлення. Дієтолог радить надати перевагу не смаженому чи копченому м’ясу і рибі, а запеченим.

Найбільша спокуса на новорічному столі це торти, солодка випічка з кремом, маслом тощо. Всі вони дуже калорійні, тому Андрій Маковецький радить відмовитися від десерту або надати перевагу не надто калорійним смаколикам.

Нагадаємо, 5 метрів у висоту на радість дітворі: у Львові з'явилася музична інтерактивна ялинка

Раніше Знай писав, Євген Клопотенко з "МастерШеф" намастив червону ікру на хурму замість хліба: "Оціните і захочете піти далі"

Також Знай повідомляв, олів’є і шуба за 960 гривень чи фаст-фуд? Яка альтернатива звичним новорічним застіллям